Ukrayna krizine çözüm için yarın Minsk’te yapılması planlanan Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa liderler zirvesi öncesi dört ülke dışişleri bakanları Berlin’de uzun bir toplantı gerçekleştirdi. 8 saat süren toplantının yapıcı geçtiği belirtiliyor.

Ukrayna’nın Almanya Büyükelçisi Andriy Melnik zirve ile ilgili sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Berlin’de 8 saat süren zorlu zirve sona erdi. Minsk’te liderler seviyesinde yapılacak Normandiya formatındaki görüşmeler için bazı somut sonuçlar elde edildi.” dedi.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande’nin Kiev ve Moskova’ya yaptıkları ziyaretin ardından, Alman lider Washington’da ABD Başkanı Barack Obama ile de bir görüşme yaptı. Yoğun diplomasi trafiğinin ardından gözler yarın Minsk’te yapılacak dörtlü zirvede olacak.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yevhen Perebyinis, Minsk zirvesi için temkinli iyimser olduklarını, ancak en kötü senaryo için de hazırlık yaptıklarını ifade etti. Perebyinis zirvede sonuç alınamaması durumunda Batılı ülkelerin tepkisinin sert olabileceği uyarısı yaptı. Avrupa Birliği ek yaptırımların uygulanması ile ilgili kararı gelecek haftaya bırakırken, Obama yönetimi Kiev’e ölümcül silah gönderilmesi ile ilgili kararı Minsk zirvesi sonrasına bıraktı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Ukrayna krizi ile ilgili yaptığı son değerlendirmede, Moskova’nın Kiev ve yerel yönetimlerle doğrudan diyalog kurulmasını teşvik ederek krizin çözülmesine katkı sağladığını ifade etti. Lavrov, çok kutuplu, demokratik ve uluslar arası hukukun egemen olduğu sistemle, “tarihi Batı”nın diğerleri üzerinde etkinliğini sürdürme arasında bir tartışma yaşandığını, bu nedenle son 20 yıldır küresel anlamda sorunların birikerek günümüze kadar geldiğini vurguladı. Lavrov, Batılı ülkeleri her ne pahasına olursa olsun, diğer tüm ülkelerin çıkarlarına ters olarak Batının kendi çıkarlarını korumayı sürdürmekle suçladı.

Minsk zirvesi öncesi Rusya, Ukrayna ve AGİT temsilcileri ile Donetsk ve Lugansk bölge temsilcileri Temas Grubu çerçevesinde teknik çalışmalar için bir araya gelecek.