Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin, Ukrayna’nın NATO üyesi olması durumunda Rusya’nın karşılık vereceğini söyledi.

Ukrayna’da referandum yapılarak halkın NATO üyeliğine “evet” deme şansı olup olmadığı sorusuna cevap veren Narışkin, referandumdan böyle bir sonuç çıkabileceğini düşünmediğini söyledi.

Ukrayna’da iktidara gelen Batı yanlısı yeni yönetim askeri bloklara üye olunmasını engelleyen anayasaya maddesini değiştirerek, NATO üyeliğinin önünü açtı.

Kiev’in ittifaka dahil olması durumunda, NATO’nun Rusya’nın kapısına dayanacağını ifade eden Narışkin, Şubat 2014’de Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in devrilmesini tetikleyen süreçle ilgili düşüncelerin netleşeceğini kaydetti.

Rusya’nın buna karşılık vereceğini ve ilişkilerin kötüleşmesi yönünde bir başka adım atılacağını kaydeden Narışkin, “Biz bu adımı cevapsız bırakmayacağız… Bir kısım anlaşmalar yeniden gözden geçirilebilir.” dedi.

Son 20 yıllık dönemde Rusya’nın ittifakla yapıcı bir diyalog içinde olduğunu hatırlatan Narışkin, “Biz ortak kurumlar oluşturduk. Ortak projeler uygulamaya koyduk. Şimdi bunların hepsi iptal edildi.” eleştirisi getirdi.

Rusya ve NATO ilişkileri açısından iyimser olmak istediğini vurgulayan Narışkin, ilişkilerde aklı selimin öne çıkacağı ümidini dile getirdi. Dünyada yeterince dürüst ve sorumlu insanların bulunduğunu kaydeden Narışkin, “Bu insanlar en azından Euro-Atlantik bölgesinde ülkelerinin çıkarlarını koruyacak. Bu açıdan Rusya kültür, tarih, gelenek, insani ve manevi değerleri ortak Avrupa anlayışında yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

Duma Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov ise yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın NATO ya da Avrupa Birliği üyeliği şansının olmadığını söyledi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun NATO üyeliği için her şeyi hazırladığını, ancak Kiev’in NATO üyesi olamayacağını savunan Puşkov, “NATO içinde herkes Ukrayna’nın sorundan başka bir şey getirmeyeceğini biliyor.” değerlendirmesinde bulundu.