Ayrılıkçı bölgeler Donbas ve diğer yerel yönetimlerin etkisini artırmak için yapılan toplantı sırasında Ukrayna parlamentosu Rada’ya yüzlerce kişi baskın düzenledi. Binaya girmeye çalışan göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada 50 kadar güvenlik görevlisi yaralandı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun önerdiği ademi merkeziyetçi anayasal düzenleme ilk okumada onaylandı. Haberi alan Sağ Sektör üyesi gruplar ve bir kısım muhalefet parlamento önüne gelerek içeri girmek istedi.

Rus basınına yansıyan haberlere göre, polis eylemcilere biber gazı ile müdahalede bulundu, bir kısım vatandaşları da göz altına aldı. Polise taş ve sopalarla saldıran Sağ Sektör üyesi eylemciler sis bombası kullandı. Bölgeye gönderilen çok sayıda güvenlik görevlisi parlamento çevresini koruma altına aldı.

Kiev’de gerçekleşen devrim ve Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının ardından Doğu Ukrayna’da iç savaş patlak vermişti. Donetsk ve Lugansk tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan ederken, Şubat ayında imzalanan Minsk Anlaşması ile ateşkes sağlanmıştı.

Buna göre Kiev’in Donbas olarak tanımlanan Rusya yanlısı bölgenin statüsü ile ilgili değişikliğe gitmesi gerekiyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, yerel yönetimlerin güçlerinin artırıldığı sınırlı bir düzenleme ile süreci tamamlamak isterken, aşırı sağ gruplar ülkenin bölüneceği iddiası ile bu adıma şiddetle karşı çıkıyor.