Ukrayna’nın doğu bölgesinde barış sağlanamaması nedeni ile çatışmaların şiddetlenmesinden endişe ediliyor. Belarus’un başkenti Minsk’te önceki gün bir araya gelen Üçlü Temas Grubu herhangi bir anlaşma imzalamadan dağıldı. Ukrayna askeri birlikleri, ayrılıkçı milis gücün kontrolündeki Donbas ve Lugansk’a yönelik operasyonlarını artırırken, yerel kuvvetler de genel seferberlik ilan etti.

Tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Aleksandr Zaharçenko, genel seferberlik ilan ettiklerini, Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin de katkıları ile milis gücü sayısının 100 bine ulaşacağını söyledi.

İlk aşamada gönüllülerin taleplerini dikkate alacaklarını ifade eden Zaharçenko, “Gönüllülerin birliklere katılımı ile ilgili çalışmalar gelecek hafta başlıyor. Sonrasında gelişmeleri değerlendireceğiz. Biz en az 100 bin kişi silah altına almak istiyoruz. Silahlı grupların eğitimi için bir aylık süre gerekiyor.” dedi.

Minsk görüşmelerine katılım için Kiev yönetiminin resmi temsilci atamasının ön şartları olduğunu kaydeden Zaharçenko, “Resmi temsilci atanana kadar görüşmelere gitmeyeceğiz. Kuçma resmi temsilci değil."ifadesini kullandı.

Karşılıklı olarak esirlerin takası konusuna sıcak baktıklarını da ifade eden Zaharçenko, “Liste askeri isimlerden oluşmalı. Bizim esir askerlerimize karşı, Kiev’in esir askerleri. Biz burada aktivistlerden bahsetmiyoruz. Sadece askeri isimler.” şartını koydu.

Minsk görüşmelerinde taraflar ateşkes ve ağır silahların şehir merkezlerinden çekilmesi konusunda da mutabakata varamamıştı. Ayrılıkçı gruplar ilk olarak Kiev’in silahlarını susturmasını istiyor. Ağır silahların çekileceği sınır konusunda da tartışmalar sürüyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Vladislav Seleznyov son 24 saat içinde 5 Ukrayna askerinin öldüğünü, 29 askerin de yaralandığını açıkladı. İç savaşta toplam ölenlerin sayısını ise 5 bini geçti.