Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile akşam saatlerinde yaptığı telekonferans görüşmede Kiev-Donbas arasında diyaloğun gerekli olduğunu söyledi.

Kremlin’den yapılan açıklamada, “Normandiya Dörtlüsü” olarak tanımlanan liderlerin görüşmesinde Minsk Anlaşması’nın uygulanması, özellikle de Ukrayna’da anayasal reformların yapılmasının ele alındığı kaydedildi.

Liderler görüşmede ayrılıkçı bölge Donbas’a özel statü verilmesi dahil, yerel seçimlerin düzenlenmesi ve genel af konularına vurgu yaptı.

Putin görüşmede Kiev yönetimi ile doğu Ukrayna temsilcileri arasında en hızlı bir şekilde doğrudan diyalog kurulmasının gerekli olduğunu söyledi.

Liderler 12 Eylül’de dışişleri bakanları düzeyinde Berlin’de bir toplantının yapılması konusunda anlaştı.

PARİS ZİRVESİ 2 EKİM’DE

Kremlin’den yapılan açıklamada, Normandiya Dörtlüsü olarak tanımlanan liderlerin 2 Ekim’de Paris’te bir zirve yapılması konusunda mutabakata vardı.

Normandiya Dörtlüsü olarak bilinen Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa, Belarus’un Minsk kentinde bir araya gelerek 12 Şubat’ta ayrılıkçı bölge Donbas’ın sorunların çözülmesi için 13 maddelik bir anlaşma imzalamıştı.

Ateşkesin sağlanması, ağır silahların cephe gerisine çekilmesi, esir takası ve yerel yetkilerin gücünün artırılması gibi bir dizi konuda sağlanan anlaşmanın uygulanmasında yaşanan gecikmeler tarafları endişelendiriyor.