Ukrayna’nın ayrılıkçı bölgesi Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin sözcüsü Denis Puşilin’in, Kiev’in Minsk Anlaşması’ndan çıkması durumunda bölgenin büyük bir savaş alanına dönüşebileceği uyarısında bulundu.

Moskova’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Puşilin, “Kiev'in şunu anlaması gerekiyor ki, Minsk Anlaşması’ndan çıkarsa, bu anlaşmanın alternatifi yok. O zaman savaş olur. Bu çok büyük bir savaş…” ifadelerini kullandı.

SALDIRILAR ARTTI

Yeni bir savaşın bölgede patlak vermesi durumunda yeni oyuncuların müdahil olabileceğini belirten Puşilin, “Bu gerçekten üçüncü bir dünya savaşını tetikleyebilir… Ukrayna’daki çatışmalar çok tarafın çıkarlarını etkiliyor.” dedi.

Donetks bölgesinde son dönemde ateşkes ihlalleri ve saldırıların 3 katına çıktığını, savaş sırasında 150-180 olan saldırı sayısının anlaşma sonrası 10-30’a indiğini kaydeden Puşilin, “Şimdi saldırılar yeniden artmaya başladı. Günlük 60-80 saldırı olabiliyor…” bilgisini paylaştı.

MİNSK 3 MÜMKÜN DEĞİL

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schultz’un Minsk Anlaşması’nın uygulanması ile ilgili tarihin 2016 sonuna kadar genişletilmesini olumlu bulduklarını ifade eden DPR sözcüsü, “Kiev yönetimi ‘Minsk 2’ anlaşmasında öngörülenleri yerine getirmedi. Eğer yeni bir askeri hareket başlarsa bunun yıkıcı sonuçlarını görüyoruz. Bunu engellemek için maksimum çaba sarf ediyoruz.” savunmasında bulundu.

Minsk Anlaşması’nın uygulanmaması durumunda Minsk 3’ün mümkün olup olmadığı ile ilgili soruya yanıt veren Puşilin, “Ukrayna’da krizin çözümü için yeni anlaşma yok. Minsk barış sürecinin alternatifi yok. Alternatif savaş. Siyasi kararın uygulanması gerekiyor.” dedi.

MOSKOVA’DAN KİEV’E UYGULAMA ELEŞTİRİSİ

Normandiya Dörtlüsü olarak bilinen Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa, Belarus’un Minsk kentinde bir araya gelerek 12 Şubat’ta ayrılıkçı bölge Donbas’ın sorunların çözülmesi için 13 maddelik bir anlaşma imzalamıştı.

Ateşkesin sağlanması, ağır silahların cephe gerisine çekilmesi, esir takası ve yerel yetkilerin artırılması gibi bir dizi konuda sağlanan anlaşmanın uygulanmasında yaşanan gecikmeler Moskova’yı endişelendiriyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kiev yönetimini Minsk Anlaşması’nın uygulanmasında yavaş davranıldığı ve kendince yorumlamaya çalıştığı gerekçesi ile eleştirdi.