Ukrayna’daki Ortodokslar, Hazreti İsa'nın vaftiz edildiğine inanılan 19 Ocak gününü coşkuyla kutluyor. Ukrayna'nın başkenti Kiev'in sakinleri vaftiz olmak için şehrin ortasından geçen Dinyeper Nehri ve kiliselere akın etti.

Rahipler tarafından kutsanan nehrin kıyısı vatandaşlarla doldu. Sıfırın altında bir derecede nehre giren Ukraynalılar dini ritüellerini gerçekleştirdi. Su kıyısındaki bir gurup gönüllü ise soğuk sudan çıkanlara odun ateşinin üzerinde tencerede demlenmiş çay ikram etti. Nehirde insanlar suya girerken su üzerinde özel kıyafetli kurtarma ekipleri, kenarda ise ambulanslar hazır bekledi. Vaftiz olmak için gelenlerin sayısının önceki senelere oranla daha da arttığı görüldü.

‘ALLAH MERMİLERDEN ROKETLERDEN KORUYOR’

Vatandaşlarla ile birlikte suya giren iktidardaki Halk Cephesi Milletvekili Mihaylo Gavrilük, Cihan Haber Ajansı’na özel yaptığı açıklamada; “Hz. İsa’nın Ürdün Nehri’ndeki ilk vaftizi geleneğini inanışımıza bağlı olarak biz de sürdürüyoruz. Ben suya girdiğimde Allah’ın beni koruduğunu hissediyorum. Üstelik sadece hastalıktan değil; mermilerden, roketli saldırılardan da koruduğuna inanıyorum.” dedi.

Soğuk sudan çıkan bir Genadiy adlı vatandaş her sene ailesiyle birlikte geldiğini ve suya girdiğini söyledi. Genadiy soğuk suya girmenin şifalı olduğunu kimsenin hastalanmadığını öne sürdü.

Ülkenin güneydoğusunda ayrılıkçılarla savaşırken yaralanan ve tedavi için Kiev’e gelen Vitaliy kod adlı gönüllü asker; “Ben işgalcilerle savaşırken yaralandım. Tedavi oldum durumum iyi şimdi suya girip vaftiz oldum. İnşallah bu sene bitiririz arkadaşlarımız savaşıyoruz. Zafer sonunda bizim olacak. Ülkemizi böldürmeyeceğiz.” şeklinde konuştu.