Ukrayna’nın başkenti Kiev’de kanlı ‘Meydan’ hadiselerinin birinci yıldönümünde hayatını kaybedenler, ‘Yüz Cennetlik Kahraman’ adı altında düzenlenen resmi törenle anıldı.

Bağımsızlık Meydanı’nda gerçekleşen törene, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Başbakan Arseniy Yatsenük, bakanlar, milletvekilleri, ülkedeki dış misyon şefleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Devrimcileri anma merasiminde konuşan Poroşenko: “Değişik dinlerin, etnik kökenlerin temsilcileri burada omuz omuza durdu. Ülkenin doğusundan, batısında, kuzeyinden güneyinden geldiler, Ukraynaca, Rusça ve farklı dillerde konuşuyorlardı. Onlar ülkenin geleceği, tek vatan ve tek devlet için tutkuyla aşkla kahramanca mücadele verdi.” dedi.

Ukraynalıların savaş için doğmadığını, barışsever ve barışçı bir millet olduğuna vurgu yapan Poroşenko, gerektiğinde eline silah alarak dünyadaki en güçlü ve iyi eğitimli ordularının karşısında da durabileceğini ifade etti.

Poroşenko; “Bu haklı mücadelede Allah bizimle beraberdir. Bizim savaşımız, kendi toprağımızı korumak ve adalet için verilen mücadeledir. Tüm dünya bunu biliyor ve Ukrayna ile dayanışma içinde. Ukrayna'nın barış içinde yaşayacağına, seçtiği Avrupa yolunda ilerleyeceğine ve gelişeceğine inanıyorum.” diye konuştu.
Poroşenko, konuşmasını tamamlamasının akabinde geçen sene meydan olaylarında ölenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu ve Ukrayna milli marşı okundu.
Meydanda kurulan platformda senfoni orkestrası eşliğinde canlı ilahi ve klasik müzik konseri verildi.

Bağımsızlık Meydanı’na gelen binlerce insan hükümet güçleri ile çıkan çatışmalarda hayatını kaybeden eylemcilerim anısına dikilen anıtlara karanfil bıraktı, mum yaktı ve dua etti.

Meydanda toplanan kalabalık; “Kahramanlar ölmez.” ve “Yaşasın Ukrayna, yaşasın kahramanlar” sloganları attı.

Keskin nişancılar ve polis kurşunuyla hayatını kaybeden ve ‘Yüz Cennetlik Kahraman’ olarak anılan kişilerin hayatlarını kaybettiği noktalara gökyüzüne bakan lazer ışıkları yerleştirilmesi meydanda farklı bir atmosfer oluşturdu. Ayrıca meydandaki beyaz kolonlu konservatuar binasına kırımızı projektörler tutuldu. Meydanda hayatını kaybedenler anısına yapılan anıt önünde ise hayatını kaybeden kişilerin ve yanı sıra olayların fotoğrafları sergilendi.

MEYDANI GÜL KOKUSU SARDI

Anma merasimine gelenlerden bir gurup ise Kiev’de eylemcilerin barikat kurduğu sokaklara gül yaprakları attı. Gül yaprağı saçanlardan birisi ise Cihan mikrofonlarına şöyle konuştu: “Bugün, ‘Yüz Cennetlik Kahramanı’ anma günü. Her insanın ruhu çiçek gibidir ve bu nedenle bir gurup arkadaşımızla bir sene önce en çok kan dökülen yerlere gül yaprakları serpmeye karar verdik. Bu yaprakları savururken onları hatıralarını yüceltiyoruz.”

Meydanda hayatını kaybedenleri anmak için gelen bir kadın ise, “Biz burada yürekleri vatan sevgisiyle dolu insanları anmaya geldik. Onlar şimdi bizi semadan izliyor. Ülkemizin özgür olacağına inanıyorum. Çünkü bizim ülkemizin insanları bunu hak ediyor.” şeklinde konuştu.

11 Şubat tarihinde imzaladığı kararname ile Poroşenko, Kasım 2013 ile Şubat 2014 tarihleri arasında insan hak ve özgürlükleri, Ukrayna’nın Avrupa geleceğini için mücadele ederken hayatını kaybedenlerin hatırasına 20 Şubat tarihini “Yüz Cennetlik Kahraman” günü ilan etmişti.

İÇ GÜVENLİK PAKETİNİN ONAYLAMASINDAN SONRA 104 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ukrayna Parlamentosu’nun ‘cumhurbaşkanı’ unvanını aldığı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasını askıya alması üzerine, 2013 Kasım ayında, Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı’nda protesto eylemleri başlamıştı. Yanukoviç’in Ocak 2014’te onayladığı ‘iç güvenlik yasa paketi’ akabinde hadiseler daha da şiddetlenmişti. Yasayla koruma altına alınan keskin nişancı ve polisin açtığı ateş sonucunda 104 kişi hayatını kaybetmiş, 2 bin 500’ün üzerinde kişi yaralanmıştı.

Yanukoviç ise 22 Şubat 2014’de Rusya’ya kaçtı. Mart ayında Rusya, Kırım'ı ilhak etti. Daha sonra ülkenin doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılar; Donetsk ve Lugansk’ta sözde cumhuriyetler ilan ederek merkez yönetime karşı ağır silahlarla çatışmalara başladı. Nisan 2014'ten bu tarafa devam eden çatışmalarda 5 binden fazla kişi hayatını kaybetti.