Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, 1 Mart 2015’den itibaren Rusya vatandaşlarının sadece yurt dışı pasaportları ile ülkeye girişlerini izin verileceğini açıkladı.

Rusya’dan geçişleri kontrol ve Avrupa Birliği uygulamaları ile uyumlu olmak isteyen Kiev, Rusya vatandaşları için yerel kimliklerle seyahat imkanını kaldırdı.

2007’de iki ülke arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde karşılıklı ziyaretlerde uluslar arası pasaport kullanılmıyordu. Yeni uygulama ile ulusal kimlikler sınır geçişlerinde geçerli evrak olmaktan çıkarıldı.

Yatsenyuk yeni uygulamanın sınırların kontrolü ve Ukrayna’nın ulusal çıkarlarının korunmasına katkı sağlayacağını savundu.

Duma milletvekili Vasili Lihaçev, yeni kararın iç savaş nedeni ile bozulan Moskova-Kiev ilişkilerinin gelişimine katkı sağlamayacağını söyledi.

Gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade eden Lihaçev, “Mümkün olan karşılık verilecek. Bu çok sayıda insanı etkileyecek. Rusya vatandaşlarının büyük çoğunluğu Ukrayna’yı kardeş ülke görüyor. Son adım Kiev’i dost olmayan ülke kategorisine sokacak.” eleştirisi getirdi.