Ukrayna'da yerel seçimler için oy kullanma işlemi sabah saat 8.00’de başladı. Sandık başına giden Ukraynalılar belediye başkanları, il meclis üyeleri ve muhtarlarını seçmek için oylarını kullanıyor.

Ukrayna genelindeki yerel seçimlerde Rusya tarafından ilhak edilen Kırım’da sandıklar hiç açılmazken ülkenin doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgelerinde ise Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki yerleşim yerlerinde halk sandık başına gitmedi.

Oy verme işlemlerinin akşam saat 20.00’ye kadar devam edeceğini belirten sandık görevlisi, kendi bölgelerinde oy verme işlemlerinin normal bir şekilde devam ettiğini, basın mensuplarının ve gözlemcilerin sandık başında serbestçe çalışabildiklerini ifade etti.

KLİÇKO OYUNU KULLANDI

Başkent Kiev’in favori belediye başkan adayı dünya boks şampiyonu Vitaliy Kliçko, oyunu harp akademisinde kullandı. Sandığa eşi ve kardeşi Vladimir ile birlikte gelen Kliçko oyunu kullandıktan sonra kısa bir açıklama yaptı. Kievlilerin kendisine çalışması ve başladığı işi bitirmesi için bir şans vermesini ümit ettiğini söyleyen Kliçko, seçimi ilk turda kazanmayı umduğunu ancak ikinci tura kalırsa kazanacağından emin olduğunu belirtti.

Kievlileri oy kullanmaya çağıran Kliçko, vatandaşlardan seçimde gördükleri ihlallerin kolluk kuvvetlerine bildirmelerini istedi.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) özel açıklamada bulunan Kliçko, sözlerine 'Selamünaleyküm' diyerek başladı. Ukrayna’da demokrasinin ilerlediğini ifade eden Kliçko, seçimlerim gerçek, şeffaf, açık bir ortamda geçtiğini katılımın yüksek olmasını beklediğini dile getirdi.

Seçimlerde 142 siyasi partiden adaylar yarışıyor. Ukrayna’da yeni seçim kanununa göre belediye başkanı olabilmek için adayların yüzde 50’nin üzerinde oy alması gerekiyor ya da en yakın rakibinden yüzde 20 oranında daha fazla oy alarak fark atması gerekiyor. Aksi halde adaylar 15 Kasım’a kadar yapılması beklenen ikinci tur seçimlerde tekrar yarışacak. Parti adaylarının il meclisine girmeleri için ise partilerinin yüzde 5’lik barajı aşması gerekiyor. İlk tur seçimlerinin resmi sonuçlarının 4 Kasım tarihine kadar açıklanması bekleniyor.

Seçimleri 684’ü AGİT’ten olmak üzere bin 500’ün üzerinde uluslararası kuruluştan gözlemci izliyor.

UKRAYNA SEÇİM GÜNÜNDE KIŞ SAATİNE GEÇTİ

Öte yandan Ukrayna’da yerel seçimler için sandık başına gidildiği gün kış saati uygulamasına geçildi.

Ülkede 25 Ekim gecesi 4.00’te saatler 3.00'e alındı. Ülkede 26 Ekim 2014’te Pazar günü yapılan erken genel seçimler de ilginç bir şekilde saatlerin geri alındığı güne denk gelmişti.

Ukrayna’da kış saati uygulaması 1996 yılında başlamıştı.