İç çatışma, iktisadi ve siyasi krizin devam ettiğ, Ukrayna’da halkın yüzde 57’sinin kendini mutlu hissettiği ortaya çıktı. Ülkedeki elverişsiz şartlara rağmen kendisini mutsuz hissedenlerin oranı ise yüzde 17’de kaldı.

Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü tarafından 19-29 Mayıs'ta ülke genelinde 108 yerleşim biriminde, 2 bin 22 kişiyle görüşülerek yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı. Sosyologlar tarafından yapılan araştırma mutluluğun; arkadaş çevresi, hayat kalitesi, sosyal ve demografik eğilimler gibi birçok faktöre bağlı olduğunu gösterdi.

Anket sonuçlarına göre ülkedeki gençler yaşlılardan daha mutlu. Mayıs 2015’te 18-29 yaş grubunda mutlu olanların sayısı yüzde 68’i buldu. Yaş ilerledikçe mutluluk seviyesinin düştüğü, 70 yaşından büyüklerde mutluluk oranı sadece yüzde 41'te kaldı.

Bunun yanı sıra refah seviyesi yükseldikçe insanlar arasında mutluluk oranı da artıyor. Buna göre gıda ihtiyaçlarını bile karşılayamayan fakirlerin sadece yüzde 42’si mutlu olduğunu ifade ederken, pahalı ve lüks eşyaları alabilen, geliri ortalamanın çok üzerinde olanların yüzde 79’u ise mutlu olduğunu dile getirdi.

Ankete göre ülkenin batı bölgelerdeki vatandaşların sıcak çatışmaların devam ettiği doğu bölgelerindeki kişilere nazaran daha mutlu. Ukrayna’nın batısında vatandaşların yüzde 68’i mutlu olduğunu bildirirken, doğudakilerin sadece yüzde 38’i oranında mutlu olması savaşın huzuru kaçırdığını gösterdi.

Araştırma yapan enstitü daha önceki senelerde yaptıkları anketlerle sonuçları kıyasladıklarında Ukraynalıların mutluluk oranlarının önemli bir şekilde değişmediğini ifade etti. 2001-2010 yılların arasında nüfus arasında mutluluk oranı arttığı, 2011’den sonra ise ülkede mutlu olanların sayısının düştüğü ve 2012’den sonra mutlu vatandaşların seviyesinin yüzde 57-60 seviyesinde sabit kaldığı bildirildi.