Sırbistan ve Hırvatistan'ın 1990'lı yıllarda işlediği savaş suçlarının soykırım sayılamayacağına hükmeden Uluslararası Adalet Divanı'nın (International Court of Justice - ICJ) kararı, Balkanlarda tepkiyle karşılandı. Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç, karardan memnun olmadığını dile getirirken Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, kararın adil olmamasına rağmen cesaret verici olduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Adalet Divanı Başkanı Peter Tomka, her iki tarafın eylemerinde soykırım unsuru bulunduğunu ancak yargının soykırım kararı vermesi için gösterilen delillerin yetersiz olduğunu belirtti.

Hırvatistan Başbakanı Milanoviç, "Kararda en azından savaş suçları ve etnik temizlik yapıldığı kabul edildi. Sırpların suçlaması asılsız çıktı. Kayıp olan insanların bulunması taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz. Hırvatistanlılar karardan memnun değil; ama medeni insanlar olarak kararı kabul edeceğiz." şeklinde konuştu.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç de, "Hırvatistan, Sırbistan tarafından soykırıma uğradığını ispatlayamadı. Sırbistan'ın Hırvatistan'a karşı yapılan suçlaması da kabul edilmedi; ama en azından Hırvatistan'ın Sırplara karşı suç işlediği kabul edildi. Umarım önümüzdeki dönemde Hırvatistan ve Sırbistan'ın içinde, aralarındaki sorunları iyi niyetle çözebilmek için yeteri kadar cesaret bulunur ve umarım devletlerimiz bu bölgeye sürekli bir barış ve gelişmeyi getirebilecek." diye konuştu.

'SREBRENİTSA GİBİ KATLİAM YAŞAMADIK'

Hırvatistan'ın eski Cumhurbaşkanı İvo Nikoliç, uzmanların Hırvatistan'ın önde gelenlerine kararın böyle olacağını önceden söylediklerini bildirdi. Nikoliç, "Bizim tarafımızın iyi avukatları vardı. Artık yapacak bir şey kalmadı. Artık böyle bir karardan sonra, birçok kişi değişik analizler yapacak; ama hayat devam ediyor. Biz de iyi ilişkileri inşa edecek siyasetçileri seçmeye çalışacağız. Arkamızdaki savaş ile pahalı bir fiyata özgürlüğü ve bağımsızlığı elde ettik. Birçok kişi hayatını kaybetti. Hırvatistan'ın birçok yerinde soykırım unsurları taşıyan eylemeler yapıldı. Ama yine şükürler olsun, Srebrenitsa gibi katliam yaşamadık." ifadesini kullandı.

Sırbistan Adalet Bakanı Nikola Selakoviç, Divan'ın getirdiği kararın hemen hemen herkesin beklediği gibi olduğunu kaydetti. Adalet Bakanı Selakoviç, "Mahkeme sürecinde sonucun eşit gibi olduğu gözükyor. Ama Sırbistan tarafından soykırım yapıldığı ispat edilmediği için biz memnun olabiliriz." dedi.

'NE KARAR ÇIKARSA ÇIKSIN YAŞANANLAR UNUTULMAYACAK'

Bosna-Hersek'in eski Diyanet İşleri Başkanı Reisi Mustafa Ceriç Efendi de, ICJ'nin kararını korkunç buldu. Ceriç, "Uluslararası Adalet Divanı'nın kararı, bana korkunç geldi. 'Sırbistan, 1992 yılından önce devlet olarak bulunmadığı için, işlediği soykırımları için suçlu bulunmaz.' O zaman Sırbistan ya da başka bir Balkan devleti şimdi ya da yarın tekrar soykırım gibi bir suç işlerse, daha sonra mevcut olan devleti fesh ederse ve yeni bir devlet kurulursa, o zaman tekrar suçlu bulunmaz mı? Yine Uluslararası Adalet Divanı'nın önünde tekrar utanmadan yeni devletin, soykırım işlemesinden sonra meydana geldiğini söylersin ve bu şekilde cezayı yemezsin. Böyle bir durum çok mantıksız oldu ve uluslararası adalet için endişeliyim. İnsanlığını bazen nereye gittiğini merak ediyorum." dedi.

Ceriç, Hırvatların karardan Bosna-Hersek gibi memnun olabildiğini ve Dünya'ya iyi niyetini gösterdiğini ancak Sırbistan'ın memnun olması için hiç bir neden bulunmadığını kaydetti.

Bosna'nın eski Reisi, Uluslararası Adalet Divanı'nın ne karar verirse versin yaşananları birçok insanın unutmadığını ve hiç bir zaman unutmayacağını dile getirdi.