Merkezi Viyana’da bulunan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Anayasa Mahkemesi’nin, gazeteci-yazar Bekir Coşkun'un köşe yazısı nedeniyle "milletvekillerine hakaret" suçundan cezalandırılmasını ifade ve basın özgürlüğü ihlali sayan kararını ‘olumlu bir gelişme’ olarak değerlendirdi.

IPI açıklamasında konuya ilişkin esas sınavın, alt mahkemelerin bu kararı bundan sonrası için dikkate alıp almayacağı ve üst düzey bürokratları denetimden koruyan yasaların değiştirilip değiştirilmeyeceği olduğu ifadelerine yer verdi. IPI İletişim ve Hukuk Direktörü Steven Ellis "Bu karar hoş bir adım olmakla birlikte yeni eylemlerle devam ettirilmelidir." dedi.

Açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gazetecilere açtığı davalara ve Cumhuriyet muhabiri Canan Coşkun’a ‘kamu görevlisine hakaret’ suçundan 23 yıl 4 ay hapis istemiyle açılan davaya atıfta bulunuldu.

Gazetecilere açılan davalara artık son verilmesi gerektiğini belirten IPI, davalarla kamu yararını ilgilendiren konularda yapılan haberciliğin engellenmemesi gerektiğine vurgu yaptı.