Hollanda Türkiye Dostluk Vakfı (NTFF) tarafından organize edilen Uluslararası Dil ve Kültür Festivali (IFLC) 2015 Hollanda Galası, Lahey kentindeki Barış Sarayı’nda yapıldı.

IFLC’nin Lahey gibi 100’ün üzerinde dilin konuşulduğu çok kültürlü ve kozmopolit bir dünya şehriyle buluşması, festivalin uluslararası serüvenine de ayrı bir renk ve coşku kattı. Dünyaca ünlü Lahey Adalet Divanı Barış Sarayı önünde öğrenciler ve organize heyeti üyeleri barış güvercinleri uçurdu.

"KAZANAN HOLLANDA VE BARIŞ OLDU"

NTFF Başkanı Prof. Dr. Gürkan Çelik, “Hollanda'nın Renkleri” başlığı altında bu yıl üçüncü festivali düzenlediklerini belirterek, şunları söyledi: "Bu 2015 yılında yapılan Dil ve Kültür Olimpiyatı'nın Hollanda galası idi. Finale kalmış genç yetenekler, kendi kültürlerine ait Hollandaca, İngilizce, Türkçe ve farkı dillerde performanslarını sergiledi. Bugün buraya gelen bütün Hollandalılar görerek, hissederek, yaşayarak bu duyguları paylaştılar bizlerle. Kalplerin birbirleri ile buluşması adına güzel bir program oldu. Artık bunun 13.üncüsünü de burada yaparız. Kazanan Hollanda ve barış oldu. Hollanda dünyaya örnek oldu. Türk toplumunun Hollanda'daki geleceği adına tarihin sayfalarına giren ve unutulmayacak büyük bir hatıra oldu."

ÖZEL ÖDÜL HANS VRİND'E

Festival kapsamında verilen Cornelis Haga Barış Ödülü bu yıl Societeit De Witte Türkiye Masası Kurucu Başkanı Hans Vrind'e takdim edildi. Vrind "Türkü ile Hollandalısı ile farklı dillerde iyi bir diyalog akşamı yaşadık. Bu tür etkinliklerin entegrasyon ve katılım sürecine çok önemli katkılar sağlayacağını belirtmek isterim." dedi.

"ESKİDEN SADECE TÜRKİYE'DE YAPILIRDI ŞU AN TÜM DÜNYADA YAPILIYOR"

Zaman Brüksel Temsilcisi Selçuk Gültaşlı ise "Olimpiyatlar malum sebepler ile son iki yıldır yurtdışında yapılıyor. Türkiye'den bu işin ayağını kesmek isteyen insanlar düşündüler ki; bu işin kökünü kazıyacaklar, bitirecekler. Fakat gördünüz, hayra vesile oldu. Eskiden sadece Türkiye'de yapılırken şimdi ise dünyanın her yerinde yapılıyor. Lahey Adalet Divanı'nda yapılması da büyük bir sembolizm üretiyor. Adı üstünde Adalet Divanı. Türkiye'deki adaletsizlikleri göz önüne aldığımızda bugünkü programın önemi daha da artıyor." ifadelerini kullandı.

Hollandalı sanatçı Frans Stuy ise "Bu olimpiyatı çok mükemmel buldum. Bu çocukların bu performansları gelecek adına ümit verdi. Arkadaşım Andre Hazes'in şarkılarını söyleyen Türk öğrencinin performansını çok beğendim. Gelecek adına umutlarım arttı." şeklinde konuştu.

Hollanda Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Arif Yakışır da "Çok farklı, çok etkileyici ve gurur verici bir program oldu. Farklı kültürlerden öğrencilerin Türkçe, İngilizce, Hollandaca ve diğer dillerde şarkılarını birlik, beraberlik ve harmoni içerisinde yapmaları, söylemeleri bizleri son derece memnun etti. Bu tebrike şayan bir durum. Bu gençlerimizi ve onları yetiştiren kardeşlerimizi canı gönülden tebrik ediyorum." dedi.

Lahey Barış Sarayı'nda Uluslararası Dil ve Kültür Festivali (IFLC) 2015 Hollanda Galası programına katılanlar aralarında siyasiler, akademisyenler, politikacılar ve sanatçılar böyle bir güzel etkinlikten dolayı son derece memnun oldukları ifade etti. Program, katılımcıların çocuklar ile Yeni Bir Dünya' şarkısını hep birlikte söylemesiyle son buldu.