Brüksel merkezli Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu yaptıkları (EFJ) ortak açıklamada seçimler öncesi AK Parti iktidarına ‘muhalif medyaya müdahale’ uyarısı yaptı. IFJ ve EFJ, polis saldırısına uğrayan Emre Şencan’ın fotoğrafını basarak, olayı gündeme taşıdı.

Açıklamada Gezi olaylarının yıldömünde Zaman Gazetesi muhabirine yönelik tutum da yer alırken, gazetecilere uygulanan tüm baskıların sonlandırılmasını istedi.

Türk hükümetine 7 Haziran seçimleri öncesinde gazetecilere uygulanan baskılara son verme çağrısı yapan açıklamada, medya mensuplarına yönelik baskıların ‘kabul edilemez’ olduğu vurgulandı.

IFJ Başkanı Jim Boumelha da Türkiye'deki meslektaşlarına karşı uygulanan şiddetin ve yıldırma politikasının şoke edici olduğunu vurguladı. Boumelha: "Basın özgürlüğü tartışmaya bile açılamayacak bir konudur ve demokrasinin sürdürülebilirliği için şarttır. Türkiye'de gazetecilik değerlerinin çiğnenmesini tolere edemeyiz ve cezasız da kalamaz." dedi.

Türkiye Özgür Gazeteciler Platformu'na atıf yapılan açıklamada iç güvenlik paketinin televizyon, radyo, internet siteleri ve medya çalışanlarını tehlikeye soktuğu aktarıldı.

Aynı zamanda Gelecek Gazetesi Muhabirleri Ufuk Erhan ile Ezgi Aydın'ın, Birgün Gazetesinden Onur Öncü’nun tutuklanmaları da açıklamada yer aldı. Birgün gazetesi Yayın Yönetmeni Barış İnce'nin de yolsuzluklarla ilgili yaptığı haberler yüzünden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan'ın suçlamalarıyla karşı karşıya olduğu ifade edildi.

İstanbul'da rehin alındıktan sonra öldürülen savcıyla ilgili tweet attıkları gerekçesiyle ve terör örgütü propagandası yaptıkları iddiasıyla soruşturma açılan 10 gazetecinin hapis tehlikesiyle karşı karşıya olduğu hatırlatılan açıklamada; Nazlı Ilıcak, Ceyda Karan, Barış Atay, Mirgün Cabas ve Banu Güven'in isimleri zikredildi. Can Dündar’a da atıf yapan açıklama Bugün gazetesi yazarı Kamil Maman'a da 25 farklı soruşturma başlatıldığı duyuruldu. Maman'ın 130 yıl hapis cezası istemiyle yargılandığı da aktarıldı.