Uluslararası Göç Örgütü (IOM) bir süredir onaylamadığı göçmenler için risk teşkil eden tartışmalı Avustralya-Kamboçya göçmen anlaşmasına müdahil oldu. IOM, Avustralya tarafından Nauru adalarında tutulan göçmenlerin, Kamboçya’ya yerleştirilmesi konusunda bir plan üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

IOM, göçmenler için risk oluşturduğu gerekçesi ile bir süredir Avustralya-Kamboçya göçmen anlaşmasına müdahil olmak istemiyordu. Avustralya, Kamboçya ve Nauru’nun girişimleri sonucu IOM'un yardım etmeyi kabul ettiği aktarıldı.

IOM'un, göçmenlerin yerleştirilmesinin planlandığı Kamboçya’da, istedikleri yerde çalışma ve yaşama hakkının verilmesi, eğitim ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik maddelerin anlaşmaya ekledikten sonra yardım etmeyi kabul ettiği belirtildi.

IOM, tartışmalı Avustralya-Kamboçya göçmen anlaşmasında rol oynayan ilk uluslararası kuruluş oldu. Daha önce BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ise bu anlaşmaya herhangi bir şekilde dahil olmadıklarını ve anlaşmayı desteklemediklerini açıklamıştı.

Anlaşma, Avustralya'da sığınmacı statüsü kazanmak isteyen ve Avustralya tarafından Nauru adalarında tutulan göçmenlerin Kamboçya’ya yerleştirilmesini öngörüyor.

Öte yandan BM uzmanları, gelişmiş ülkelerin, mültecilerle ilgili sorumluluklarını başka yerlere ihale etmesinin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini vurguluyor.