Türk Kızılayı’nın ev sahipliğinde dünyada insani yardıma yön veren uluslararası kuruluşların katılımıyla gerçekleştirilen "Uluslararası Kızılhaç Kızılay Hareketi Dünya İnsani Zirvesi Çalıştayı" başladı.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) yetkilileri ile 60’dan fazla ülkenin ulusal Kızılay ya da Kızılhaç Dernekleri’nin başkan ve temsilcileri İstanbul’daki çalıştaya katıldı. 3 gün boyunca devam edecek çalıştay, Kızılhaç Kızılay Hareketi ve paydaşlarına, oluşan yardım mimarisinde ilkeli insani eylemin geleceğini ve Kızılhaç Kızılay Hareketi Ayağı (Red Pillar) desteğinin artmasını sağlamak için bir fırsat yaratmayı amaçlıyor. Çalıştayda, uluslararası insancıl hukuk, insani müdahale ve yardımlar alanında geleceğin gündeminin belirlenmesi ayrıca bu alanda uluslararası hukuku ve uygulamayı güçlendirici norm oluşturması, uluslararası toplumun ortak kaygılarının ele alınması hedefleniyor.

“İNSANİ MESELELER BELİRLİ PERİYOTLARLA KONUŞULMALI”

Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un zirve öncesi yayınladığı taslak metni ele almak, aynı zamanda Kızılhaç ve Kızılay Hareketi’nin insani yardım sektörüne olan yaklaşımlarını ortaya koymak için düzenlenen önemli bir çalıştaya ev sahipliği yaptıklarını belirtti. Dünya İnsani Zirvesi’nin sürekli kılınması ve bunun bir mekanizma haline gelmesini, insani meselelerin belirli periyotlarla konuşulmasını arzu ettiklerini dile getiren Kınık, zirvenin ilk ve öncü bir zirve olduğunu aktardı.

Çalıştayda, "insani yardımın güvenliği", "Silahlı çatışma bölgelerine insani yardımın ulaştırılması faaliyetleri ve yasal çerçeveleri", "iklim temelli doğal afetler", "savaş ve afetlerin oluşturduğu göç" gibi konuların ele alınacağı ve tartışılacağını vurgulayan Kınık, "Ülkemiz, insani açıdan baktığımızda dünyada pek çok alanda birinci ve önde olan bir ülke. Türkiye dünyada en fazla mülteci barındıran ülke. Bu çalıştayın hedefleri arasında zirve öncesi yayınlanmış olan taslak metnin Kızılay ve Kızılhaç Hareketi tarafından ele alınması ve yaklaşım metninin ortaya çıkarılması yer alıyor" diye konuştu.