Bilim olimpiyatlarında ilk kez Afganistan bayrağını uluslararası arenada dalgalandıran Afgan- Türk okulları, başarılarını sürdürüyor. Afganistan'da 20 yıldır eğitim veren Türk okulları öğrencileri, uluslararası "Mathematics Without Borders" olimpiyatından 4 altın, 2 gümüş madalya ile ülkesini döndü.


29 ülkeden toplam 1300 öğrenci katıldığı uluslararası "Mathematics Without Borders" olimpiyatlarında, Afgan-Türk Ümit İlkokulu 4 altın ve 1 gümüş kazandı. Şah Hüseyin Hotak Afgan-Türk Lisesi ise bir gümüş madalya kazanarak Afganistan'ın bayrağını bir kez daha uluslararası arenada dalgalandırdı. Kandahar Valisi Dr. Turyaley Visa öğrencileri makamında kabul etti.
Kandahar Valisi Visa, öğrencileri üstün başarılarından dolayı tebrik ederken, Afgan çocuklarının yetişmesi için çaba harcayan Türk öğretmenlerini ise kutladı. Vali Visa, "İnşallah bu öğrenciler, Afganistan'ın geleceği olacak. Bu tarz olimpiyatlarda, Afgan öğrencilerin olması ülkenin gelişmesine katkı sağlıyor." dedi.

VALİ: TÜRK ÖĞRETMENLER, AFGANLI HOCALARA SEMİNER VERSİN

Kandahar Valisi Visa, Türk öğretmenlerine, devlet okullarındaki Afganlı matematik, fizik, kimya ve biyoloji öğretmenlerine seminer vermelerini ve okuldaki tecrübelerin aktarılmasını teklif etti. Devlet okullarındaki öğretmenlere yeni eğitim sisteminin öğretilmesini isteyen Vali Visa, yine buradaki öğrencilerin olimpiyatlara yönlendirilmesinin önemine vurgu yaptı. Vali Visa, "Devlet okullarındaki öğrenciler de bu tarz olimpiyatlara katılsın. Bu da ancak sizlerin katkısı ve yönlendirmenizle mümkün." dedi.

Ülkede, 1998 yılında eğitim hayatına başlayan Şah Hüseyin Hotak Afgan-Türk Lisesi, Taliban döneminde 2 yıl sonra kapanmış, 2002'de ise tekrar hizmete açılmıştı. 2010 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, söz konusu okulun Türk öğretmenine “Devlet Nişanı" ödülünü vermişti.

Şah Hüseyin Hotak Afgan-Türk Lisesi açıldığından itibaren uluslararası olimpiyatlarda 12 altın, 15 gümüş, 16 bronz madalya kazandı. Söz konusu okul ülke içindeki yarışmalarda ise 25 madalya alarak Kandahar’ın gururu oldu.