İpek Medya Grubu'na yapılan polis baskınına Filipinler'in en prestijli televizyon kanalı ABS-CBN'nin haber sunucusu Henry Omaga Diaz'dan sert tepki geldi. Diaz, Türkiye'de medya grubuna yapılan baskını "bir darbenin başlangıcı" olarak niteledi.

Uluslararası Medya Birliği tarafından en etkin 10 medya mensubundan biri olarak gösterilen Diaz, Cihan Haber Ajansı'na Koza İpek medyasına sabahın erken saatlerinde yapılan polis baskını ile Bugün ve Kanaltürk televizyonlarına uygulanan karartmayı değerlendirdi. Tecrübeli gazeteci, İpek Medya Grubu'na yapılan baskını ve karartmanın kendi ülkesinde 1970'li yıllarda sıkıyönetim zamanı uygulamaları ile benzerlik gösterdiğine dikkat çekti. O zamanların Devlet Başkanı Ferdinand Marcos tarafından ilan edilen sıkıyönetimde, İpek Medya Grubu'na yapılan uygulamaların Filipinler'deki medyaya yapıldığını kaydetti.

ZAMANLA DİKTATÖR OLAN ESKİ DEVLET BAŞKANI, İLK OLARAK MEDYAYI KONTROL ALTINA ALDI

Marcos'un zamanla bir diktatöre dönüştüğüne dikkat çeken Diaz, eski devlet başkanının ilk olarak yaptığının ülkedeki medya kuruluşlarının faaliyetlerini durdurarak kontrol altına almak olduğunu vurguladı.

Türk hükümetinin, içlerinde Bugün ve Kanaltürk televizyonları da olmak üzere birçok medya kuruluşunun faaliyetini durdurduğuna dikkat çeken Diaz, İpek Medya Grubu'na yapılan baskını eski Devlet Başkanı Marcos'un yaptıklarına benzetti ve "Bu durum, diktatör tarafından yapılan bir harekettir." dedi.

TELEVİZYON KANALLARININ KAPATILMASI SIKIYÖNETİM İLANIDIR

Ünlü haber sunucusu Diaz, İpek Medya Grubu'na yapılan polis baskını ve medyanın karartılmasının Türkiye'deki demokrasiye çok büyük zarar verdiğini aktardı.

Türkiye'de medyaya yapılan baskıyı ve uygulamaları, 1970'li yıllardaki Filipinlerle karşılaştıran ünlü gazeteci, "Medya kuruluşlarının durdurulması, televizyon kanallarının kapatılması bir sıkıyönetim ilanıdır. Bu, diktatörlüğün ve darbenin başlangıcıdır. Bu demokrasi için çok çok kötü." dedi.

TÜRKİYE, BİR DİKTATÖRLÜĞÜN TECRÜBESİNİ YAŞIYOR

Filipinler'deki birçok tv programının haber sunucusu olarak görev yapan Diaz, demokraside en önemli unsurun insanlara fırsat vermek olduğunu söyledi. Medyanın insanlara bu imkanı verdiğinin altını çizen Diaz konuşmasını şöyle sürdürdü: "Medya, insanlara 'Ne düşünüyorsun? Ne istiyorsun? Düşüncelerin nedir?' özgürlüğünü veriyor. Çünkü bu demokrasinin özüdür."

Öte yandan Türkiye'de medya kuruluşlarının faaliyetlerinin durdurulmasının vatandaşları bu özgürlükten mahrum bıkraktığına dikkat çeken tecrübeli haber sunucusu, "Şimdi Türkiye, bir diktatörlüğün tecrübesini yaşıyor." dedi.