Amerikalı ünlü komedyen Stephen Colbert', ''The Late Show’ isimli televizyon programında Norveç’in global eğitime yaptığı yardım miktarını artırmasına ilişkin Başbakan Solberg’e bazı mesajlar gönderdi. Norveç Başbakanı Erna Solberg, Stephen Colbert'e bir video ile cevap verdi.

Ünlü komedyen, "Norveç, dünya genelinde eğitime destek meselesinin finasörlüğünü yapıyor ve bu konuda lider. Eğer Norveç, global eğitime ilişkin yaptığı parasal desteği artırırsa diğer dünya ülkeri de (bu konuda Norveç'i) takip edecektir.’’ diye konuştu.

Stephen Colbert, program için hazırladığı, ‘The 2015 Global Citizen Festival: Haydi Norveç’e saldıralım!’ ismli videoda, Twitter’lara gösterdiği kırmızı oklarla Norveç’i hedef aldı. Colbert’in, programda Norveçli Vikinglere ve sakallarına göndermeler yapması, Norveç metal müziği eşliğinde kurutulmuş Norveç balığı yemesi dikkat çekti. "Norveç, gelecek 5 yılda yıllık desteğini 100 milyon dolara çıkarmalı (830 milyon Norveç Kronu)’’ ifadelerini kullanan ünlü komedyen, Norveç’in her zaman modayı belirleyen ülke olduğunu söyledi.

Başbakan Erna Solberg’in ise Stephen Colbert’e cevabı geçikmedi. Solberg, Norveç Devlet Radyo-Televizyonu’nunda (NRK) yayınlanan görüntülü cevabında, "Sevgili Stephen Colbert, güçlü mesajın için teşekkürler. Twitter’ımı takip ettin. Ancak mesajında öncelik verdiğin kelimeler daha çok kurutulmuş Norveç balığı, Norveç metal müziği ve kızların eğitimi olmuş.’’ dedi.

Norveç hükümetinin daha şimdiden global eğitime katkı payını yükselteceğine ilişkin mesajlar verdiğini hatırlatan başbakan, 2017’ye kadar hedeflerinin 590 milyon kron olduğunu açıkladı.

"Meseleyi Norveçli Vikingler yalnız yapamasalar dahi konuyla ilgili diğer ülkelere de teşvikte (dürtüde) bulunuyor.’’ diyen Erna Solberg, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) içindeki donör ülkeler Norveç gibi maddi desteklerini yükselttikleri taktirde, (global eğitime destek) miktarının, 2016’da 16 milyar dolara yükseleceğini söyledi.

Stephen Colbert ve Erna Solberg, videolarını "Eylül ayında New York’taki festivalde görüşürüz’’ temennileri ile bitirirken, Başbakan Solberg Colbert’in (New York’ta) Norveç kurutulmuş balık meselesine yeniden değinmesini isteyerek, "Çünkü...Bu kadar şeyi (meblayı) nasıl ödediğimizi zannediyorsun." ifadelerine yer verdi.