Bu yıl Rusya’nın en iyi çıkış yapan sanatçılarından Sati Kazanova, Moskova’da bulunan Türk-Rus Kültür Merkezi’ni (TRKM) ziyaret etti. Kültür merkezini gezerek yapılan faaliyetler hakkında bilgi alan Kazanova ziyaretten duyduğu memnuniyeti “Burası harika bir bina, her şey mükemmel inşa edilmiş, çok şaşırdım, çok güzel işler yapılıyor…” diyerek ifade etti.

Ziyaretin ardından Cihan Haber Ajansı’nın sorunlarını yanıtlayan Kazanova “Allah’a ve aileme hep teşekkür ediyorum, çocukluğumdan beri şarkıcı olacağımı biliyordum, bu Allah’ın insana dünyaya gelmeden önce bahşettiği bir şey kimin ne ile uğraşacağını O önceden belirliyor.” yorumunda bulundu.

Her şeyden önce Kafkas ve Müslüman geleneklerine sahip olduğunu belirten sanatçı aile ve ailevi değerlerin kendisi için çok önemli olduğunu vurguladı. Çerkez olduğunu ve kültürünü tüm detaylarına kadar öğrenmek istediğini belirtti. Türkiye hakkında ise, “Çerkezlerin Türkiye’de çok büyük bir diasporası var, Türkiye bizim için vizesiz gidilebilen, gidip-gelmenin ucuz olduğu, çok güzel iklimi olan ve bütün yemeklerinin lezzetli olduğu harika bir ülke.” ifadelerini kullandı.

Rusya ve Türkiye ilişkilerini de değerlendiren sanatçı iki ülkenin artık birbirini daha iyi anlamaya başladığını söyledi. “İki ülke arasında çok iyi dostça ilişkiler mevcut, Ruslar Türkiye’ye gittikçe ve Türkiye’yi tanıdıkça ilişkiler olumlu yönde gelişiyor. Birçok evlilik meydana geldi ve bu evliliklerden çok güzel çocuklar dünyaya geldi.” diye belirten sanatçı ayrıca Türk kültürünü de şahsen çok sevdiğini ve şark kültürüne saygı duyduğunu söyledi.

Sufiliğin ve birçok sufinin Türkiye kaynaklı olduğunu hatırlatan sanatçı Tasavvufa karşı ayrı bir ilgi duyduğunu ve sufilerin Türkiye’de yaşadıkları mekanları gezmeyi, bu felsefeyi daha iyi öğrenmek istediğini belirtti. Sufilik anlayışıyla İslam’ı daha çok sevdiğini söyleyen Kazanova “Semazenlerin dönerek yapmış olduğu zikirlerde Allah’ın büyük sanatını görüyoruz. Ayrıca sema esnasında yapılan müzikte oldukça büyüleyici. Bir Hintli filozofun tabiriyle, “Müzik bütün sanatların üstündedir, müzik Yaratanın bir lütfudur.” Ben bu sözlere katılıyor ve geri kalan ne varsa müzikten ilham aldığını düşünüyorum.” açıklamalarında bulundu.
Ünlü sanatçı Türkiye’yi sadece turizm ile tanımanın doğru olmadığını, Türk kültürü, örf ve adetlerini de öğrenmek gerektiğini söylüyor. Kazanova, İstanbul’u sadece bir gün gezmesine rağmen büyülendiğini belirtti.

TARKAN VE MUSTAFA SANDALLA ŞARKI SÖYLEMEK İSTERDİM

“Mustafa Sandal'ın “Onun arabası var” şarkısını biliyorum ve birkaç kere seslendirmiştim. Bir de Tarkan var tabi. Eğer imkan olsaydı bu iki insanlar beraber şarkı söylemek isterdim.” diyen sanatçı müzik dışında Türk dizilerini de çok beğendiğini söylüyor.

Muhteşem Yüzyıl dizisinin kendisini ve ailesini çok etkilediğini ifade eden sanatçı, işlerini aksatmaktan korktuğu için dizilere başlamadığını belirtti. “Dizinin fragmanlarını ve fotoğraflarını görünce büyülendim. Bu bir dizi değil sanat harikası. Kullanılan elbiseler, takılar, bütün dünyada sanatçılara ilham kaynağı oldu… Ama izlemeye başlarsam bitirmeden kalkmam.” diye ifade etti.

Rusya’nın Kuzey Kafkasya Cumhuriyetlerinden Kabardino-Balkarya’da 2 Ekim 1982 tarihinde dünyaya gelen Sati Kazanova, Müslüman. Kendisini Çerkez kızı olarak tanımlayan şarkıcı, Vejetaryen ve sık sık Yoga yapıyor. Sanatçı Moskova’da yaşıyor.