ABD’nin en çok satan gazetelerinden USA Today’in Genel Yayın Yönetmeni David Callaway, Türkiye’de basın özgürlüğünün kötüye gittiğini söyledi.

Günlük ortalama 1,6 milyonluk satış rakamı ile The Wall Street Journal ve New York Times’tan sonra ABD’nin en çok satan 3. gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Callaway, Dünya Gazeteler Birliği’nin (WAN-IFRA) ABD'nin başkenti Washington’da düzenlediği 67. Dünya Medya Kongresi'nde Türkiye’de basın özgürlüğüne yönelik gelişmeleri değerlendirdi.

Callaway, USA Today olarak birçok yerde ve dünya genelinde basın özgürlüğü konusunda endişe duyduklarını dile getirdi.

Dünyadaki bazı bölgelerde basın özgürlüğünden söz edilemeyeceğini kaydeden Callaway, “Bazı bölgelerde basın özgürlüğü iyiye gidiyor. Ancak çok sayıda ülkede basın özgürlüğü kötüye gidiyor. Türkiye basın özgürlüğünün kötüye gittiği ülkelerden birine benziyor.” dedi. Callaway, Türkiye’de gazetecilerin tutuklanması ve basın özgürlüğünün kısıtlanması dolayısıyla kaygı duyduklarını kaydetti.

Dünyada basın özgürlüğü meselesinin aşılması adına destek verecekleri mesajını veren Callaway, “Türkiye’de ve diğer ülkelerde basın özgürlüğünün geliştirilmesi ve basın özgürlüğüne yönelik baskıların durdurulması adına desteğimizi dile getiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Callaway, USA Today olarak birçok yerde ve dünya genelinde basın özgürlüğü konusunda endişe duyduklarını dile getirdi. WAN-IFRA Başkanı Tomas Brunegård, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’deki basın özgürlüğüne yönelik ihlalleri ağır bir şekilde eleştirmişti. Brunegård, “Bugün Türkiye dünyada gazeteciler için en büyük hapishane.” ifadelerini kullanmıştı.