Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssü’nden salı günü fırlatılan Rus yapımı Progress M-27M uzay aracının Uluslar arası Uzay İstasyonu’na (UUİ) kilitlenmediği ve kontrolsüz bir şekilde kendi çevresinde dönmeye başladığı belirtildi. İnsansız olan uzay aracının kargo yükü ile birlikte 5-7 Mayıs günleri arasında dünyaya düşmesi bekleniyor.

Rusya uzay ajansı Roscosmos basın merkezinden yapılan açıklamada uzay aracının atmosfer girişinde önemli bir kısmının yanacağı kaydedildi. Ajans kontrol edilemeyen uzay aracının yörüngesinin farklı olduğu ve UUİ için de herhangi bir tehdit oluşturmadığı kaydedildi.

Uzay aracının içindeki gelişmeleri takip edebildiklerini ifade eden ajans, uzay aracının 5-7 Mayıs tarihlerinde dünya atmosferine gireceğini belirtti.

Uzay istasyonuna 3 ton gıda, yakıt ve malzeme taşıyan kargo aracının UUİ’ye kenetlenme girişimleri başarısız olmuş ve kontrolden çıkmıştı.

Roscosmos Başkanı İgor Komarov dün basına yaptığı açıklamada uzay aracının UUİ’ye kenetlenme ihtimali olmadığını, büyük bir ihtimalle düşeceğini açıklamıştı.

Soyuz roketiyle ateşlenen Progress’in navigasyon antenlerini açamadığı ve itiş sisteminin devreye girmediği belirtiliyor. Her beş saniyede bir kendi ekseni etrafında dönen uzay aracının etrafında yoğun parçaların olduğu, ancak bunların roketten mi kaynaklandığının belirlenemediği ifade edildi.

Rusya UUİ’ye astronotları da Soyuz roketi ile taşıyor. Roketlerle ilgili yapılacak incelemelerde Soyuz görevlilerinin geleceğinin de tehlikeye girebileceğine dikkat çekiliyor.

NASA’dan yapılan açıklamada UUİ’de bulunan stokların zor da olsa yaz sonuna kadar yetebileceği, ancak 19 Haziran’da gönderilecek yeni bir kargo ile sorunun çözüleceği ifade edildi.