Çin’in kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nde polise yapılan saldırıya verilen karşılık sonucu en az 18 kişinin öldüğü bildirildi.

Özgür Asya Radyosu’nun haberine göre, Uygur etnik grubuna ait kişiler, bölgenin güneyindeki Kaşgar şehrinde bulunan bir trafik kontrol noktasında bıçak ve patlayıcılarla polise saldırdı. Saldırının Ramazan’ın başlangıcında gerçekleştirildiği kaydedildi. Pazartesi günü Kaşgar’ın Tahtakoruk bölgesinde yapılan saldırıda birkaç polisin öldürüldüğü, polisin karşılık vermesi sonucu da 15 saldırganın yaşamını yitirdiği ifade edildi. Öldürülenlerin birkaçının da yoldan geçenler olduğu ifade edildi.

Çin medyasında ise söz konusu olaya ilişkin henüz bir haber bulunmuyor.

Ramazan boyunca bölgede Çin Komünist Partisi’nin Müslüman üyelerine, Müslüman devlet memurlarına, öğrencilere ve öğretmenlere oruç tutmanın yasak olduğu açıklanmıştı.

Bu kişilerin Ramazan boyunca diğer dini aktivitelere katılmaması ve camilere gitmemesi de istenmişti. Ayrıca, bölgedeki Uygurlara ait lokantalara ve dükkânlara oruç saatlerinde açık olma zorunluluğu getirilmişti.

Geçtiğimiz hafta da bölgenin güneyinde bira festivali yapılmış ve bunun içki içmeyen Müslümanlara yönelik bir provokasyon olduğu kaydedilmişti.