Myanmar’dan kaçan 8 binden fazla Rohingya Müslümanın Tayland, Endenozya ve Malezya sularında, bu ülkelere girebilmek için bekliyor.

Denizde mahsur kalan 8 bin kişi bir insanlık krizi ile karşı karşıya kalırken, Endenozya ve Malezya kıyılarına ulaşmayı başaran yaklaşık 2 bin Rohingya Müslümanı uzun bir yolculuğun ardından aç ve bitkin bir şekilde ülke yetkilileri tarafından bulundu.

İki ülke yetkilileri yüzlerce teknenin denizde bekletildiği bilgisine sahip olduklarını açıkladı. Denizde mahsur kalan Rohingya Müslümanlarının sayısının 8 binden fazla olduğu belirtiliyor.

Öte yandan Malezya polisi, Pazar gününden bu yana bin 18 kişinin Langhkavi tatil adası kıyılarına aç ve bitkin bir şekilde vardığını kaydederken, Endonezyalı yetkililer ise dünden bu yana 973 Rohingya Müslümanın kıyılarına ulaştığını açıkladı.

Myanmar'dan kaçan ve Bangladeş'te yaşamak zorunda bırakılan Rohingyalı Müslümanlar, insan tacirleri tarafından Tayland, Endonezya ve Malezya’ya deniz yolu ile götürülüyor. Tayland devleti, mültecilerin ülkelerine girişlerini engellediği için deniz sularında Malezya ve Endonezya’nın yolunu tutan mültecilerin birçok zorluk çektiği belirtiliyor.

28 günlük yolculuğun ardından karaya yüzerek ulaştığını söyleyen bir kişinin, "Bize çok az yemek ve su veriliyor. Fazlasını isteyince takatsiz kalana kadar dövülüyoruz." ifadeleri ile yaşadıkları dramı gözler önüne serdiği bildirildi. Rohingya Müslümanlarının karakollarda ve stadyumda bekletildiği aktarılırken, Malezyalı yetkililer yüzlerce teknenin ülke kıyılarına gelebilmek için denizin ortasında beklediğini bildirdi.

Rohingya Müslümanları, Myanmar'ın Arakan eyaletinde yaşayan ve mülteci olarak da Malezya ve Bangladeş'te görülen Müslüman topluluğu olarak biliniyor. Myanmar’da gördükleri eziyet ve Budist halkının 'etnik temizlik' saldırılarına maruz kaldıkları için Bangladeş’e sığınan bu göçmenleri Birleşmiş Milletler (BM) dünyada en çok eziyet gören topluluklardan biri olarak belirtiyor.