Güney Kore’nin trajı en yüksek gazetesi Chosun İlbo’nun ekonomi uzmanı Lee Jae-hwa, bankalara devlet müdahalesi yapılması halinde, finans pazarının çökebileceği uyarısını yaptı. Türkiye’de Bank Asya’nın maruz kaldığı uygulamayı hukuksuz bulan Lee, bu tür müdahalelerin son derece tehlikeli olduğuna dikkat çekti.

Gece yarısı polis baskınıyla el konulmaya çalışılan Bank Asya’nın maruz kaldığı uygulama, tüm dünyada geniş yankı uyandırırken bir eleştiri de Güney Koreli duayen gazeteci Lee’den geldi. Güney Kore’nin en çok okunan gazetesi Chosun İlbo’da ekonomi uzmanı olarak yazılar kaleme alan Lee, Bank Asya'ya yapılan polis baskını ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Lee, bankalara devletin müdahale etmesinin çok sakıncalı olduğunu, bu tür ülkelerde yabancı sermayenin ürkeceğini ve ekonominin hızla çöküşe geçeceğini belirtti.

BATAN BİR BANKAYI DEVLET, SERMAYE AKTARARAK KURTARIR

Yüksek lisansını finans üzerine hukuk dalında yapan ve aynı zamanda bir avukat olan Lee, Bank Asya'nın yönetiminin polis baskınıyla değiştirilmesi gibi bir operasyonun Güney Kore'de yapılmasının imkansız olduğunu belirtti. Lee ayrıca, “Güney Kore’de genel olarak bir banka bariz bir şekilde batmadığı takdirde, o bankaya devlet el koyamaz veya bir müdahalede bulunamaz.” diye konuştu.

Koreli ekonomi uzmanı Lee, “Bir banka eğer batmışsa, devlet oraya hemen sermaye aktarıp, onu tekrar normal işleyişine geri döndürüp özelleştirir.” ifadelerini kullandı. Türkiye’de Bank Asya’ya uygulanan muameleyi hukuksuz bulan Lee, “Güney Kore’de böyle doğru dürüst bir sebep olmaksızın, hükümet veya devletin bir kurumu herhangi bir bankaya en küçük bir müdahalede bulunamaz.” diyerek ülkesindeki durumu özetledi.

DEVLETİN BANK ASYA'YA MÜDAHALE ETMESİ KABUL EDİLEMEZ

Devletin banka müdahalelerinin ülke ekonomisine zarar verdiğine dikkat çeken Lee, finans alanındaki en küçük bir hukuksuzluğun bile çok kısa sürede ülke ekonomisinde kendisini olumsuz bir şekilde hissettireceğini aktardı.

Bank Asya'ya yapılan hukuksuz müdahaleye sert tepki gösteren Lee, “Hukuki süreç ve ilgili yasaları ve kanunnameleri kale almaksızın, siyasi sebeplerle bir özel işletmeye devletin müdahale etmesi kabul edilemez.” dedi. Lee ayrıca, Türkiye'de yaşanabilecek tehlikelere de şu cümlelerle dikkat çekti: “Böyle bir durum olduğunda yabancı sermayenin güvensizlik yaşaması söz konusu olur. Bununla birlikte ekonomik büyümedeki tahmin edilebilirliğin ortadan kalkması gibi problemler patlak verir.”

HÜKÜMET BİR KERE DENEDİ; TOPLUMSAL SORUN HALİNE GELDİ

Güney Kore’de kamu bankalarının çok olmasından dolayı finans pazarında büyük sorunlar yaşandığına dikkat çeken Lee, devletin aslında bu alandan elini çekmesi gerektiğini söyledi. Koreli uzman, Bank Asya’nın yönetim kurulunda devletin değişiklik yapmaya kalkmasının o kuruma büyük zarar vereceğini, kendi ülkesinde bir banka ile örneklendirdi. Lee, sözlerine şöyle devam etti: “Güney Kore’de kamu bankalarından KB’ye hükümetin siyasi arka planlarla atadığı yeni CEO, bankadaki kadro ile uyuşamadı. Problemlerin büyüyüp toplumsal sorun haline gelmesi üzerine hükümet, atadığı adamı geri çekmek zorunda kaldı. Kamu bankası bile böyle ise özel işletmede daha büyük sorunlar çıkabilir.”