Rusya Edebiyat Enstitüsü Rektörü Nikolay Varlamov, Rusya ve Türkiye’de ortak insani sorunların toplumları birbirlerine yakınlaştırdığını söyledi. Türkiye’de Rus Edebiyatı’na büyük ilgi duyulduğunu belirten Varlamov, Türk okuyucuların Rus eserlerde kendi yaşamları ile ilgili konuları bulduğunu ifade etti.

Türk-Rus Kültür Vakfı ve Türk-Kültür Merkezi’nin düzenlediği Rusya Festivali’ne katıldığını ve festivalin çok başarılı bir şekilde gerçekleştiğini ifade eden Varlamov, “Türk meslektaşlarımız bize konukseverlik, içten dostluklarını gösterdi. Onların Rus dili, kültürüne ilgisi bizi etkiledi. Rusya bir çok ülkeyle temas halinde . Bazı ülkeler de vardır ki halkların istek ve arzularına rağmen iktidarlar arasında işbirliği yok. Türkiye’de ise ister üst düzeyde isterse de halk düzeyinde Rusya’ya karşı böyle bir ilginin olduğunu gördük. Türklerin Rusya’ya, Rus edebiyatına ilgi duyması bizleri memnun ediyor. Hatta Türkiye bu konuda Rusya’yı geçti bile. Bizde aynı ilginin olduğunu söyleyemem. Türkiye’ye yönelik kültürel ilgi konusunda biz geç kalıyoruz. Şimdi enstitümüzde Tercüme Anabilimdalı’nda Türkiye ile ilgili çalışmaların yapılmasını planlıyoruz. Bu bağlamda Türk öğrencilerin Moskova’ya gelmesi ve bilimsel çalışmalar yapmasından yanayız. Eskiden Sovyetler döneminde böyle bir çalışmalar yapıyorduk.” dedi.

Türkiye’de Rus edebiyatına büyük ilgi duyulmasından çok mutlu olduklarını ifade eden Rus akademisyen, “Türkler dünyaca ünlü Rus yazarlar Tolstoy, Dostoyevski’nin eserlerini okuyor. Belli ki ortak insani sorunlar Rusya ve Türkiye’de halklarını bir birine yaklaştırıyor. Şahsiyet konusu, insanın dış dünya ile bağlantısı, kendini belirlemesi, başka insanlarla ilişkileri, aile değerleri, aile içi sorunlar gibi meseleler Türkler ve Rusları çok ilgilendiren konular. Türk okuyucular, Rus yazarların eserlerini okuyarak kendisiyle ilgili olayları orada buluyor, kendini eserin içinde buluyor. Türkler sadece Rus kültürünü okumuyor, aynı zamanda kültürümüzü iyi anlıyor. ” değerlendirmesinde bulundu.