Avustralya, vatandaşlık kanunlarını, terör konusunu kapsayacak şekilde yeniden değiştirmeye hazırlanıyor.

Federal hükümetin, yeni kanun teklifini önümüzdeki çarşamba günü Avustralya Parlamentosu’na sunması bekleniyor. Terör olaylarına karışan Avustralyalıların vatandaşlıklarının iptali konusu şu ana kadar, böyle bir yetkinin bir bakanın eline verilmesi ve vatandaşlık iptalinin otomatik bir sürece dönüştürülmesi konu başlıkları altında tartışıldı. Yeni kanuna itiraz edenler, “Yabancı bir ordu tarafında, Avustralya’ya karşı savaşanların vatandaşlıklarının iptal edilmesi” hükmünün zaten kanun olarak var olduğuna işaret ediyor.

Kabine Bakanı ve eski Avustralya Göçmen Bakanı olan Scott Morrison ise yeni kanunun en temel amacının, Irak ve Suriye’de savaştıktan sonra, Avustralya’ya dönmek isteyen Avustralya vatandaşlarını hedef aldığını belirtti.

Avustralya Federal Başbakanı Tony Abbott Canberra’da basına yaptığı açıklamada, vatandaşlık iptali konusunun otomatik bir sürece bağlandığı iddialarını reddederek, “Burada söyleyeceğim şey, hükümetimizin politikalarını kanunlaştıracağı ve bu politikanın gereği olarak, çifte vatandaşlık sahibi olan teröristlerin Avustralya vatandaşlıklarının iptal edileceğidir.” dedi.

Vatandaşlık hakkının iptali ile ilgili en ciddi eleştiri ise Kabine Bakanlığı Hukuk Konseyi tarafından yapıldı. Konsey, bir bakana, mahkeme kararı olmaksızın, bir Avustralyalının vatandaşlığını iptal etme yetkisinin verilmesinin, Avustralya Anayasası’na aykırı olacağı yönündeki endişesini bildirdi.

Yeni kanun teklifi, Çarşamba günü parlamentoya sunulmadan bir gün önce, Salı günü iktidardaki koalisyon partileri arasında değerlendirilecek.

Sağlık Bakanı Sussan Ley, koalisyon milletvekilerinin bu görüşmede, kanunla ilgili düşüncelerini ifade edeceklerini belirterek, “Bu toplantıda bulunan bütün milletvekillerinin konuyla ilgili düşünceleri samimi bir şekilde ele alınacak.” ifadesini kullandı.