Askerî devriye görevlilerine karşı gerçekleştirilen saldırı gerekçesiyle Kolombiya sınırını kapatan Venezuela, binlerce Kolombiyalıyı da sınır dışı etti. Ev eşyalarını toplamalarına izin verilmeden sınır dışı edilenleri gören diğer Kolombiyalılar, Venezuela’dan kaçmaya çalışıyor.

Kolombiya tarafına geçmeye çalışan göçmenlerin eşyalarıyla birlikte tarım arazileri arasından ve nehirde yürüyerek sınırın öte tarafına geçmeye çalışması, yaşanan dramı gözler önüne serdi.

Üzerindeki kıyafetler ve iki çocuğuyla birlikte sabah 3.00’te yola çıktığını söyleyen Rosana Morena (25), sınır dışı edilmeden Kolombiya tarafına geçmek isteklerini söyledi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, kaçakçılarla mücadele kapsamında devriye gezen askerlere karşı gerçekleştirilen faili meçhul saldırı sonrası Tachira ve Norte de Santander bölgesindeki sınırın kapatılmasını emretmişti. Sınırın ilk önce 72 saat kapatılmasına karar veren Maduro, komşu Kolombiya’nın Venezuela ekonomisine saldırı başlattığını öne sürerek yasağı süresiz olarak uzattı.

Konu hakkında açıklama yapan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, “Eğer problem Venezuela’nın söylediği gibi kaçakçılık, suç çeteleriyse sınırları kapatmaktan daha az etkili bir önlem olamaz.” dedi.

“Ülkede yaşamak için kanunî belgeleri olmasa da her insana saygı ve onurla muamele edilmesi gerek ve düzenli bir biçimde yargılanmalı.” ifadelerini kullanan Santos, “Venezuela yönetiminden en fakirinden en zenginine tüm Kolombiyalılar için saygı talebinde bulunuyoruz ” şeklinde konuştu.