Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, KKTC'de Su Temin Projesi'nde deniz ve karadaki alt yapı çalışmalarında sona gelindiğini söyledi. 500 metrelik su boru hattının montajı bugün düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Törene Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, KKTC Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Önder Sennaroğlu, Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ve diğer yetkililer katıldı. Törende konuşan Eroğlu bugünün tarihi bir gün olduğunu söyledi.

Projenin bir sonraki aşaması ise, bugün monte edilen borunun denize batırılması, borulardaki deniz suyunun boşaltılması ve tatlı suyun verilmeye başlanması olacak.

Suyun ilk etapta Lefkoşa’ya Ekim ayı sonuna kadar verilmesi hedefleniyor. Karadaki isale dağıtım hatlarının yüzde 52’si tamamlandı.

BAKANA RUMLAR BU SUDAN FAYDALANABİLECEK Mİ SORUSU

Suyun Rumlara da verilip verilmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Eroğlu, "Türkiye Cumhuriyeti olarak biz dünyada hiç bir insanın hatta hiç bir canlının susuz kalmasını istemiyoruz. Bizim bu kültürümüz var. Bizim kültürümüzde aç insan açıkta bulunan insan olmamasını isteriz. Biz bırakın burayı Afrika'nın birçok ülkesine su götürüyoruz. Orada şu anda 1 milyon 600 bin kişiye su verdik. Dolayısıyla hükümetimiz bunu uygun gördüğü takdirde ( Rumlara su vermeyi) gereği yapılır. Ona karar verecek olan biz değiliz. Türkiye ile KKTC hükümetleri birlikte karar verdikleri zaman biz gereğini yaparız. Hatta gerekirse ikinci bandı da döşeriz." şeklinde cevap verdi.

"Kıbrıslı Türkler çeşmelerden ne zaman bu sudan içecek?" şeklinde soruya da cevap veren Eroğlu şunları söyledi. "Şu anda Lefkoşa'ya kadar olan hattı bizmiş depoları gördüm ben....İçme suyu arıtma tesislerinin testleri yapılacak. Su olmadığı için bu suyu bastığımızda testler yapılır. Bir aylık test süresi var. İnşallah 1 ay sonra 29 Ekim'e inşallah yetiştirebiliriz. Torosların menba suyu artık Lefkoşa'da akacak."