Avustralya’nın Victoria Eyaleti’ndeki hapishanelerde bulunan mahkumların yarısını Melbourne şehrinin 6 semtinde yaşayanlar oluşturuyor. En son rakamlara göre Victoria Eyaleti’ndeki hapishanelerde toplam 6506 mahkum hapis yatıyor. Bu rakamın yarısı suç oranları yüksek, eğitim oranları düşük Broadmeadows, Corio, Doveton, Frankston North, Mary borough ve Morwell semtlerinden oluşuyor.

Uzmanlar bu bölgelerin daha dezavantajlı olmasıyla suç işleme oranlarının birbiriyle bağlantılı olduğunu belirtiyor. Konuyla ilgili özel bir araştırma raporu yayınlayan Victoria Eyalet müfettişlerinden Deborah Glass, eyaletteki hapishane sisteminin işlevini yerine getiremediğini, zira suç işleyelerin önemli bir bölümünün bir süre sonra yeniden suç işleyerek hapse geri döndüğünü söyledi.

TÜRKLERİN YOĞUN YAŞADIĞI BROADMEADOWS’TAN ÇOK MAHKUM BULUNUYOR

Victoria’da suç oranları en yüksek olan ve en fazla hapse düşen mahkumun yaşadığı semtler arasında bulunan Broadmeodows, Türklerin de yoğun olarak yaşadığı bir semt. Hapisane sisteminin acilen reforme edilmesi çağrısında bulunan Glass, “Toplum işlenen suçlar nedeniyle dehşete kapılmışken, bizler işlemeyen ve güvenliğimizi sağlayamayan bir hapisane sistemine para kaynağı akıtmaya devam edemeyiz.” dedi.

Sorunlara müdahale edilmezse, Avustralya toplumu olarak zor kararlar vermek zorunda kalacaklarını belirten Glass, “Bu şekilde devam edersek, hem mahkum sayısı hem de bunların bize olan maliyeti giderek artacak ve bur noktadan sonra, hastane yatak sayısı, daha iyi okul gibi harcamalar yerine hapishanelerin kapasitelerini artırmak için para harcamak zorunda kalacağız.” ifadelerini kullandı.

Victoria Eyaleti’ndeki mahkum sayısı 2011-2014 zaman aralığında yüzde 25 oranında arttı. Şu anda 6506 olan eyaletteki mahkum sayısının önlem alınmadığı takdirde 2019 senesinde 8300 kişiyi bulacağı tahmin ediliyor.

Hapse atılan mahkumların yarısı, hapisten çıktıktan ortalama 2 yıl sonra yeniden suç işlediği için hapse geri dönüyor. Hapse en fazla giren yaş grubunu ise 18 ila 24 yaş aralığındaki çok genç yaştaki Avustralyalılar oluşturuyor.

Hapishanelerdeki sistemin sürdürülebilir olmaktan uzak olduğunu ifade eden Glass, “Mahkumların sayısındaki hızlı artış nedeniyle, gerekli rehabilitasyon hizmeti yerine getirilemiyor.” dedi.

EĞİTİM, UZMAN PERSONEL, ADALET SİSTEMİNE YATIRIM

Hapishane sisteminde 3 temel soruna işaret eden Glass, bunları eğitim, uzman personel ve adalet sistemine yatırım olarak sıralıyor. Glass, öncelikle mahkum sayısındaki artışa karşı alınabilecek en iyi önlemin kesinlikle eğitim olduğunu belirterek "Eğitim sorunun çözümünde kilit öneme sahip. Geçtiğimiz Mart ayında eyalet hapishanelerinde bulunan 6386 mahkumdan sadece 246 tanesinin lise diploması vardı." açıklamasında bulundu.

Araştıramaya göre mahkumların en önemli ortak özelliklerinden birisi de zihinsel ve psikolojik sorunlar yaşıyor olmaları. Nitekim Victoria’daki mahkumların yüzde 40’ının zihinsel rahatsızlıkları var. Bu nedenle hapishanelerde beyin hasarı görmüş mahkumlar için uzman görevlilerin bulunması şart.

Glass, adalet sisteminin eksikliklerinin yatırımla giderilmesini bir diğer temel ihtiyaç olarak tanımladı. Buna göre suçluların, hapisten çıkmadan önce kontrollü olarak toplum içine belli aralıklarla salıverilmesi faydalı sonuçlar veren bir uygulama örneği.

ERKEK VE KADIN MAHKUMLARIN TEMEL ÖZELLİKLERİ

Erkek mahkumlar ortalama olarak 35 yaşında. Genellikle lise diplomaları olmayan mahkumlar, alkol ve uyuşturucu bağımlısı. Yin genellikle bekar ve işsiz olan erkek mahkumlar, ortalama 3 yıl hapiste kalıyor.

Kadın mahkumlarda ortalama yaş ise 36. Genellikle evli olmayan; ancak evlilik dışı ilişkileri olan kadın mahkumların, hapishaneye girmeden önce işsiz yaşaması dikkat çekiyor. Lise diplomaları olmayan kadın mahkumların erkeklere göre eğitim seviyeleri biraz daha iyi. Kadın mahkumlar, genellikle 2 yıldan daha az hapis cezası alıyorlar ve büyük oranda ilk defa hapse girmiş oluyor.