Avusturya'nın başkenti Viyana'da toplanan binlerce Türk, 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen parlamentoyu dün gece protesto etti.

Avusturya’daki Türk sivil toplum derneklerinin öncülüğünde gerçekleşen protesto yürüyüşü İstiklal Marşı'nın okunması ve şehitler için yapılan dualarla başladı. “Hakikat İçin Yürüyüş” pankartını açan Türklerin yürüdüğü saatler de Ermenilerin tezlerini savunan bir grup da Karsplatz meydanında toplandı. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı Viyana sokaklarında, grupların karşılaşmaması için yürüyüş güzergahları son anda değiştirildi.

Yaklaşık 30 metre uzunluğunda büyük bir bayrak açan göstericilere bir pencereden çeşitli nesnelerin atılması üzerine üç kişinin hafif yaralandığı ifade edildi. Sivil toplum önderlerinin en önde yürüdüğü protesto yürüyüşü Başbakanlık binasının önünde yapılan bir basın açıklamasıyla son buldu.

Türk Dernekleri Platformu adına yapılan basın açıklamasında “Kimse tarihi inkâr etme niyetinde değildir. Fakat bizler, tarihin çarpıtılmasına, siyasete alet edilmesine, Ermeni anlatısının tek gerçekmiş gibi sunulmasına, hiçbir hukuki ve tarihi temele dayanmadan 1915 olaylarının soykırım olarak nitelendirilmesine karşıyız ve soykırım söylemini reddediyoruz. Biz, Ermenilerin acılarını da inkâr etmiyoruz. Avusturya ve Türkiye’nin müttefik olduğu Birinci Dünya Savaşının zorlu yıllarında tüm halkların çektiği acıları, din ve ırk gözetmeden paylaşıyor ve herkesin hatırasına saygı duyuyoruz.” ifadelerine yer verildi.