Endonezya Devlet Başkanı Joka Widodo, uyuşturucu suçu nedeniyle idamı bekleyen Avustralyalıları affetmeyeceğini açıkladı. İdam cezasının kaldırılmasını düşünmediklerini ifade eden Widodo, "Ülkede 4,5 milyon uyuşturucu bağımlısı tedavi edilmeyi bekliyor." hatırlatmasını yaptı. Başkan Widodo, Avustralyalı vatandaşların idam edilmesini istemeyenlerden, rahabilitasyon merkezlerini ziyaret etmeleri talebinde bulundu.

Endonezyalı yetkililer, iki Avustralyalı mahkumu idam için hapishane adası Nusakambangan’a nakletti. Chan ve Sukumaran’ın avukatları idamdan önce son bir başvuru daha yapmaya hazırlanıyor. Başvuru, Avustralya hükümeti tarafından da destekleniyor.

El Cezire Televizyonu’na bir demeç veren Widodo, kararını savunarak, "Ülkemizde yaklaşık 4,5 milyon uyuşturucu bağımlısı tedavi edilmeyi bekliyor. Lütfen bu konuda sadece idam olacak mahkumları değil, bu insanların kaçakçılığını yaptığı uyuşturucunun hayatlarını mahvettiği insanları da düşünün. Uyuşturucu bağımlılarının rehabilitasyon merkezindeki çığlıklarını işitmek için orayı da bir ziyaret edin. İnsanlar bu konunun iki yanını da görmeliler. Tek taraflı bakmamak lazım." dedi.

İDAMIN KALDIRILMASINA ENDONEZYA HALKI KARAR VERİR

Başkan Widodo ayrıca, Endonezya’da idam kararının kaldırılmasına, Endonezya halkının karar verebileceğini ifade ederek, "Şu andaki anayasa idama izin veriyor. Ama ileride Endonezya halkı idamı gerçekten kaldırmak isterse evet, neden olmasın?” dedi.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott ise hala iki Avustralyalının affını istemek için Endonezya Devlet Başkanı ile görüşmeyi beklediğini belirterek, "Başkan Widodo ile görüşme talep ettim. Kendisiyle daha önce de konuyla ilgili görüşmelerim oldu." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Avustralyalı mahkumların avukatlarından Michael O’Connell, idamların ertelenmesinin iyi bir gelişme olduğunu belirtmişti. Ancak Endonezyalı başyargıç Muhammad Prasetyo, "Şu ana kadar, bütün af talepleri reddedildi. Yasal olarak yapılabilecek pek bir şey yok. Bu meselenin başından bu yana şunu belirtiyoruz ki, burada işleyecek olan kanuni sürece saygı gösterilmelidir." demişti.

Endonezya'daki Bali adasından Avustralya'ya eroin kaçırırken 2005 yılında yakalanan iki Avustralyalının idamı, 2006 yılında onaylanmış ancak her yıl ertelenmişti.