İsveç merkezli uluslararası organizasyon olan Wikileaks'in dün sızdırdığı belgelerde, Güney Kore istihbaratının, ülkede en çok kullanılan 'Kakao Talk mesajlaşma sistemini hack etme' girişiminde bulunduğu ileri sürüldü.

Wikileaks'e ait resmi sitede dün yayınlanan bir milyona yakın e-mail ve yazışmalar arasında, Güney Kore'den bir birimin, İtalya'daki Hacking Team isimli bir malware (bilgisayar virüsü) üreticisinden, ülkede 36 milyon kullanıcısı olan bir numaralı mesajlaşma sistemi Kakao Talk'u hack etmenin yollarını denemesini istediğine dair bilgilerin bulunduğu iddia ediliyor.

Güney Kore tarafından, İtalyan firmasına bu konuda başvuruda bulunan ve '5163 Ordu Birimi' diye adlandırılan tarafın Güney Kore Milli İstihbarat Kurumunun (NIS) olduğu tahmin ediliyor.

Karşılıklı yazışmaların Mart 2014'te yapıldığı belirtiliyor. Sızan yazışmalarda İtalyan Hackin Team biriminin, "SKA (Güney Kore Ordusu) ile basında son zamanlar yaygınlaşan ve hükümetin kendi vatandaşlarını RCS (Uzaktan Kontrol Teknolojisi) sistemini kullanarak izlediği haberlerinin neden olduğu kaygılara ilişkin bazı konuları müzakere ettik." ve "Kakao Talk ile ilgili bizim Ar&Ge birimimize bilgi verdim. Android ve diğer işletim sistemleri için yakın zamanda RCS malware geliştirebileceğimizden ümitliyiz." gibi yazışmalar dikkat çekti.

Sızan bilgilerde, Güney Kore istihbaratı olduğu iddia olunan 5163 Ordu biriminin, 2012 yılından bu yana uzaktan kontrol teknolojisi olan RCS'e 686 bin 410 Avro (763 bin dolar) harcadığı ileri sürüldü.

Öte yandan, konuyla ilgili Kakao Talk'tan gelen açıklamada şirket yetkilisinin, "Varsayımlara dayanan iddialarla ilgili herhangi bir yorum yapamayacağız. Sadece şunu söyleyebiliriz ki; sunucularımız herhangi bir kurum tarafından hücuma maruz kalmamıştır. Ancak hackerler, bilgisayar veya cihazın işletim sistemine girebilirler. Bu yüzden herkesin kendi akıllı telefonunu virüslerden korumak için gereken önlemleri alması tavsiye ediyoruz." diye konuştuğu dikkat çekti.

Kakao Talk uygulamasının, 36 milyonu Güney Kore'de olmak üzere dünya genelinde toplam 50 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor.