Yunanistan’ın ‘koşulsuz mali yardım’ talebi Almanya’nın sert tepkisini çekti. Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’nin ültimatom niteliğindeki açıklaması ipleri gerdi: "Şimdi kalkıp da bir şey yapmadan ‘bize daha fazla para lazım’ diyerek bir de başkalarına hakarette bulunmak bu asla olmaz."

Almanya’nın önderliğinde Avrupa Komisyonu (AB), Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) oluşan Troyka’nın 2010 yılında devlet iflasını engellemek amacıyla Atina’ya aktardığı 240 milyar euro tutarındaki yardım programı ile oluşan ‘Yunanistan krizi’ yeni iktidar olan hükümet ile farklı bir boyut kazandı.

Üzerinde mutabık kalınan yardım programının devam ettirilerek AB’den alınan mali teşviklerin kesilmemesi için Yunanistan’dan resmi başvuruda bulunması beklenirken, Yunan tarafından yapılan program karşıtı çıkışlar özellikle AB’ye en fazla mali kaynak aktaran Almanya’nın sert tepkisini çekiyor. Yardım programının süresi şubat ayının sonunda bittiği için Yunan hükümetinden ilgili programın süresinin uzatılabilmesi için Troyka’nın öne sürdüğü 5 şartı yerine getirmesi talep ediliyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Almanya Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, "Yunanistan’ın yardım programının süresinin uzatılması için anlaşma koşullarını yerine getirmesi şart." tepkisinde bulundu. Euro bölgesine üye 18 ülke tarafından kararlaştırılan mali yardım kriterlerinin içeriklerinin belli olduğunun altını çizen Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Bakan Schäuble, "Yunanistan’ın yeni yardımlar alabilmesi bugüne kadar kararlaştırılan şartların yerine getirilmesine bağlı." dedi.

Alman devlet 1. ve 2. kanallarına özel mülakatlar veren Schäuble, "Şartların yerine getirilmesini öngören bu yol devam ettirilirse başarıya ulaşır. Eğer bu yolda devam edilmeyecekse Yunan hükümetinin Yunanistan’ın sorunlarını nasıl çözeceğini söylemesi gerekir. Bunun nasıl olacağı konusunda bugüne kadar herhangi bir cevap adımı dahi görmedik. Herhangi bir şey yapmadan daha fazla para talep etme olmaz." diye konuştu.

'HEM BİRŞEY YAPMADAN PARA TALEP EDİYOR HEM DE HAKARETTE BULUNUYOR' TEPKİSİ

Açıklamalarının devamında Yunanistan’a yönelik eleştirilerinin dozunu artıran Wolfgang Schäuble, "Yeni Yunan hükümetinin somut teklifte bulunması için teklifin içeriğinin güvenilir ve dayanıklı olması gerekir, yoksa bunun bir mantığı yok. Şimdi kalkıp da bir şey yapmadan ‘bize daha fazla para lazım’ diyerek bir de başkalarına hakarette bulunmak, bu asla olmaz." dedi. "Yunan hükümeti şimdi yanlış vaatlerle Yunan halkını AB’ye karşı kışkırtıyor." diyen Schäuble, "Hem halka umut veriliyor, hem de problemlerinin suçlusunun başkaları olduğu anlatılıyor." tepkisinde bulundu.

İlgili iddiaların gerçeklerle alakasının olmadığının altını çizen Almanya Federal Maliye Bakanı, "Yunanistan’ın yaşadığı ağır krizin aşılmasının kısa bir yolu yok. Bilakis uzun, soluklanma ve iyileşme için gayret gereken bir yola ihtiyaç var." diye konuştu.

65 MİLYAR EURO İÇİN ADIM ATILMASI BEKLENİYOR

Bu arada Avrupa Merkez Bankası (AMB) Kurulu geçen hafta Yunan bankalarının acil finansman desteğine ulaşmaları için bu bankalara 65 milyar Euro aktarılmasını kararlaştırmıştı. AMB ayrıca, bu ayın başında aldığı bir kararla bankaların Yunanistan’ın borçlarını kredi teminatı olarak kullanmasına izin veren muafiyeti de kaldırmıştı. Yunanistan’a mevcut teşviklerin aktarılması için Bakan Schäuble’nin hatırlattığı kriterlerin yerine getirmesi gerekiyor.