ABD’nin tecrübeli ana haber sunucusu ve yılların gazetecisi Brian Williams, 2003 yılında Irak’ta bindiği helikoptere roketli saldırı olduğu yönündeki sözlerinin yalan olduğunun ortaya çıkması üzerine kariyerinde zor günler yaşıyor. Çalıştığı NBC televizyonu, ünlü sunucuya yalan beyandan dolayı altı ay süre ile ücretsiz uzaklaştırma cezası verdi.

NBC televizyonunda akşam haberlerini sunan Williams'ın kariyeri ile birlikte güvenirliği de yerle bir oldu. Hafta içi her akşam 9 milyon 3 yüzbin seyircinin takip ettiği NBC Akşam Haberleri, ülkede de reytingi en yüksek haber programıydı. Williams, 2004 yılından beri bu görevi sürdürüyordu.

NBC Akşam Haberleri Başkanı Deborah Turnes, Williams’ın büyük bir yanlış yaptığını belirterek, "Brian’ın konumunda birisi için bu tam anlamı ile uygunsuz ve yanlış." dedi. Williams’ın yalan habere imza atmasını NBC Universal CEO’su Steve Burke da eleştirdi. Burke, "Brian yaptığı ile NBC’nin milyonlarca Amerikalı nazarındaki güvenirliğini riske etti. Yaptığı affedilemez ve hakkında verilen karar doğrudur." dedi.

Burke, Williams ile görüştüğünü ve kendisinin insanların yeniden güvenini kazanmakta kararlı olduğunu söylediğini dile getirdi. Burke, "İkinci bir şansı hakediyor ve biz de bunun için uğraşiyoruz." dedi. NBC, Williams’a verilen uzaklaştırma cezasının, yalnızca kendisi ya da çalıştığı kurumun güvenirliğini riske etmesinden değil aynı zamanda gazetecilik etiğini ihlal etmesinden dolayı olduğunu duyurdu.

Williams, 4 Şubat'ta akşam haberlerini sunarken 2003 yılında bindiği helikoptere düşmanın ateş açtığı yolundaki yalanından dolayı seyirciden canlı yayında özür diledi. Ancak özür, Williams’ı, Irak’ta görev yapmış askerlerden, gazeteci meslektaşlarına kadar her kesimden insanın eleştiri yağmurundan kurtaramadı. Hatta NBC, Williams’ın özür açıklamasından üç gün sonra kurum olarak da kamuoyuna özür açıkladı. Tüm bunlara karşın Williams, hem sosyal medya da hem de basında eleştirilerden yakasını kurtaramadı. Williams, kurumunun özür açıklamasından sonra bir süreliğine görevine devam etmeyeceğini zira kendisinin artık haber konusu olduğunu dile getirmişti. Ancak dün NBC kamuoyuna bir açıklama yaparak Williams’ın altı ay süre ile uzaklaştırma cezası verildiğini duyurdu.

Williams’ın NBC’ye yıllık 200 milyon dolar reklam geliri sağladığı ifade ediliyor. Williams, NBC’nin aynı zamanda medyada ve eğelence programlarındaki tanıtım yüzü olarak da biliniyordu. Geçtiğimiz Aralık ayında NBC ile 5 yıllık kontrat yenileyen Williams, yılda 10 milyon dolar karşılığı anlaşmaya imza atmıştı. Williams’dan boşalan göreve Lester Holt geçecek. Ancak NBC’nin uzun süreli sunucu olarak kimi görevlendireceği henüz netlik kazanmış değil. Birçoklarına göre Williams’ın tekrar NBC de görev almasının olasılığı yok.