Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, petrol fiyatlarının düşük seyretmesi ve yaptırımların uzun sürmesi durumunda Rusya’nın yeni şartlara hazırlık yapmak zorunda kalacağını söyledi.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’da gerçekleşen oturumda konuşan Medvedev, “İllüzyon olmamalı. Biz şu an kısa dönem krize karşı mücadele ediyoruz. Eğer dışarıdan baskı artarsa, petrol fiyatları düşük şekilde uzunca bir süre kalırsa, o zaman tüm sınırlarımızı test eden farklı bir ekonomik gerçeklikle karşı karşıya kalırız.” uyarısında bulundu.

Rusya ekonomisinin Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlardan etkilendiğini ifade eden Medvedev, yabancı sermaye akışı olmadan da yaşamayı öğrendiklerini, Rusya’nın bu süreci atlatacağını vurguladı. Yaptırımlara maruz kalan ülkelerin ekonomik açıdan sorunlar yaşadığını teyit eden Medvedev, İran’a yaptırım uygulanması sonrası devalüasyon olduğu bilgisini paylaştı.

2014’ü zor ve kritik bir yıl olarak değerlendiren Medvedev, büyük zaferler olduğu kadar, büyük zorlukların da olduğunu, farklı siyasi partilerin ortak bir amaç çerçevesinde Rusya ekonomisinin düzlüğe çıkarmaları gerektiğini vurguladı.

2015’in ilk çeyreğinde Rusya’nın gayri safi milli hasılasının yüzde 2 küçüldüğü bilgisini veren Medvedev, sanayi üretiminde gerilmenin ise yüzde 0,4’de kaldığını belirtti.

Rusya’nın savunma sanayinde dünyanın önde gelen ülkelerden biri olma konumunu sürdürdüğünü vurgulayan Medvedev, “Rusya’nın 49 milyar dolarlık silha ihracat portföyü var. Silah ihracatı 2014’de tüm ihracatın yüzde 3,2’sini buldu. 2013,2014’de gelir 15’er milyar dolar seviyesinde.” bilgisini verdi.