Adalet ve Kalkınma Partisi(AK Parti) iktidarının ilk Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, son dönemde Türkiye'nin dış politikasında ciddi kaymalar meydana geldiğini söyledi. Yakış, Bakü merkezli APA haber ajansına verdiği özel röportajda, ülkenin geçtiğimiz 7-8 yılda politik dengesinde ciddi kaymalar olduğunu bildirdi.

Yakış, sözde Ermeni soykırım iddialarının Avrupa Parlamentosu'nda(AP) oylanacağı gün çok önemli açıklamalarda bulundu. Söz konusu oylama ile ilgili gerekli adımların atılmasında çok geç kalındığının altını çizen Yakış, Avrupa'da yaşayan Ermenilerin konuyu AP'nin gündemine taşımak için ciddi çalışmalar yaptığını dile getirdi. Ermeni lobisinin konuyu AP'nin gündemine gelene büyük uğraş verdiğini belirten Yakış, ''Kimse bu gündemi gökten düşmüş gibi görmesin'' dedi.

AB'de bir konunun parti ve fraksiyonlardan geçerek AP'nin gündemine taşındıktan sonra artık geri dönüşün çok zor hatta bazen imkansız olduğunu bildiren Yakış,"Maalesef, Türkiye 'soykırım' meselesine dair kararı engellemekte geç kaldı. Ermeni lobisi bu konuyu AP'nin gündemine getirdiği zaman bunu engellememiz gerekirdi'' dedi. Ülkenin dış politikadaki etkin gücünün azaldığına dikkat çeken Yaşar Yakış ''Türkiye'nin Avrupa Parlamentosu'nda aleyhine olan bir karara engel olması artık zorlaştı. Hatta bazı noktalarda imkansız hale geldi. Biz bu tür meselelere son anda müdahale etmek alışkanlığından vazgeçmeliyiz" dedi.

ABD İLE İLİŞKİLERİMİZİN SEVİYESİ ''SOYKIRIM '' İFADESİNİ KULLANMAMA ADINA YETERLİ DEĞİL

ABD Başkanı Barak Obama'nın 24 Nisan'da ifade etmesi muhtemel "soykırım" mesajı konusundaki bir soruyu cevaplayan Yaşar Yakış, Türkiye, ABD ilişkilerinin "soykırım" ifadesinin kullanılmaması adına rica edilebilecek bir düzeyde olmadığını söyledi. ABD'nin gözünde Türkiye'nin, diplomatik, askeri ve siyasi gücünün ciddi kayıplar verdiğini belirten Yaşar Yakış,'' ABD son zamanlara kadar Türkiye'yi Orta Doğu'da önemli bir müttefik olarak kabul ediyordu. Bundan dolayı da başkanların 24 Nisan konuşmalarında 'soykırım' ifadesi kullanılmıyordu. Bu durum Türkiye'nin Orta Doğu'daki siyasi ve diplomatik gücünden kaynaklanıyordu. Bu gün ise ABD, Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmeler ve bölgesel planlar konusunda Türkiye'ye sadece coğrafi olarak ihtiyaç duyuyor. Askeri, diplomatik ve siyasi değil'' dedi. Türkiye, ABD ilişkilerinde siyasetçilerin hatalarına da dikkat çeken Eski Dışişleri Bakanı Yakış, ''Türk siyasetçileri ABD'yi sert bir şekilde eleştirirken, ABD'nin o eleştirilere cevap vermemesi bizim haklılığımızdan değil. Unutulmamalıdır ki, bazı eleştiriler diplomatik dille cevaplandırılır, birçoğu ise bir kenara not edilerek uygun zamanlarda bize hatırlatılır." dedi.