Almanay'nın Köln şehrinde yaşlı bakım uzmanlarının hayata geçirdiği Yaşlılar İçin El Ele Derneği ve Köln Başkonsolosluğu, Yaşlılara Saygı Haftası’nda Türk yaşlıları unutmadı. Dernek, 18 Mart akşamı Köln Başkonsolosluğu’nda Türk yaşlılara derneği tanıtma ve eğlence etkinliği düzenledi. Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümüne denk gelen etkinlikte şehit ve gaziler de unutulmadı; saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin, artık Türk yaşlıların Almanya’da yaşayıp tedavi gördüklerini hatırlatarak, onların sorunlarına sahip çıkmanın önemine vurgu yaptı.

Engin, derneğin hem Türk toplumunu Almanya’daki yaşlı bakım imkanları hakkında bilgilendirmek, hemde Türklerin yaşlıları için kültürel hassasiyet taşıyan yaşlı bakım hizmeti taleplerini bir sivil toplum kuruluşu marifetiyle Alman devletine iletmesi görevini göreceğine inandığını söyledi. Ardından sanatçılar Aynur Başgezer ve Aykut Şahin’in icra ettiği sanat müziği eserleriyle duygulanan yaşlılar, oyun havalarıyla coştu, eğlendi.

“Almanya’da Yaşlanmak” adlı kısa filmin izlendiği, yaşlılarla ilgili şiirlerin okunduğu gecede, derneğin başkan vekili Nurhan Dağtekin, dernek hakkında bilgiler verdi. Dağtekin 2014 yılında yaşlılar alanında çalışan uzmanlar olarak bir araya geldiklerini ve derneğin temelinin atıldığını bildirirken, başkonsolosun eşi ve derneğin onursal başkanı Meral Engin, Almanya’da büyüyen ikinci nesle mensup biri olarak bu projeyi çok önemli bulduğunu kaydetti.

TÜRK HUZUREVİ İSTİYORLAR

Geceye katılan 73 yaşındaki Türk yaşlı Şenet Olgün mennuniyetini ifade etti. Türk bakımevi istediklerini vurgulayan Olgün, “Biz burda çocuklarımız büyüttük, evlendirdik ama onlar bize bakacak diye düşünmüyorum. Çalışma şartları çok zor. Bizler için bir yaşlılar evi kurulursa çok mutlu oluruz. Bakın ben zamanında tercüme yapan biriydim, şimdi Almancayı unuttum, sadece Türkçe konuşuyorum. Türk bakımevi istiyoruz” dedi.

Köln Belediyesi’nde Yaşlılar Temsilcisi Ramazan Arslan ise, her belediye ve muhtarlıkta bir göçmen kotası olduğu halde ve onların göçmen yaşlıların haklarını savunabilceği halde göçmenlerin seçimlere katılmamasından yakındı. 70 yaşındaki Nuran Lermi de gecede çok duygulandığını belirterek, “Gözümün yaşı dinmedi” dedi. Derneğin Basın Sorumlusu Fatma Dik-Thiel ise dernek olarak gönüllü Türk bakıcılar yetiştirmek, Demans-Cafe ve çalışan ailelere hizmet verecek Yaşlı Günlük Bakımevi açılmasına vesile olmak istediklerini aktardı.