Koalisyon güçleri, Yemen'in güneyindeki Aden şehrinde Husilerin kontrolündeki askeri birliklere ve Ali Abdullah Salih'e yakın hedeflere hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda ölen ya da yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Yemen'de koalisyon güçlerinin 12 Mayıs'ta ilan ettiği 5 günlük ateşkes, Pazar günü yerel saatle 20.00'da sona ermişti.

Ateşkes süresince un ve tıbbi yardım malzemesi taşıyan 7 geminin Yemen limanlarına ulaştığı açıklanmıştı. Petrol ürünleri taşıyan 18 TIR'ın da el-Vedi'ah sınır kapısından girdiği, Birleşmiş Milletler, Kızılhaç ve uluslararası yardım örgütü çalışanlarını taşıyan uçağın da Sana Havalananı'na indiği duyurulmuştu.

Dünya Sağlık Örgütü de (DSÖ) Yemen'e 14 şehirde dağıtılmak üzere 74 ton tıbbi yardım malzemesi gönderdi. DSÖ, 13 hastane, 2 diyaliz merkezi, 2 aşı merkezi, oksijen fabrikası ve birçok ambulansa 281 bin 800 litreden fazla akaryakıt temin etti. UNİCEF tarafından ise Aden şehrinde 775 çocuğa yardım malzemesi, 60 bin litre akaryakıt ve 840 bin kişilik içme suyu sağlandı.

Ateşkesin son gününde Yemen'de Husilere karşı Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'ye destek veren guruplar, Husilerin darbesine son vermek amacıyla Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Hadi başkanlığında üç gün devam edecek toplantıya Husiler ve Yemen eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in lideri olduğu partiden kimse katılmazken, toplantıların konferansa katılan bütün kesimler için bağlayıcı olacağı belirtildi.

YEMEN'DE SON BİLANÇO: 1700 ÖLÜ, 7075 YARALI

DSÖ'den yapılan açıklamaya göre, hava operasyonlarının başladığı tarihten 11 Mayıs’a kadar yaşanan çatışmalarda toplam 1700 kişi öldü, 7075 kişi yaralandı. 300 bin kişi göç etmek zorunda kaldığı ülkede, 8,6 milyon kişiye ise sağlık hizmeti götürülemiyor.

Husilerin Yemen'deki ilerleyişini durdurmak için koalisyon güçleri, 26 Mart'ta başlayan "Kararlılık Fırtınası" adını taşıyan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiğini duyurmuştu. Hemen ardından "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığını bildiren Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, geçtiğimiz günlerde yardım malzemelerinin ülkeye ulaşması için 5 günlük ateşkes ilan etmişti.