Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Yemen’in başkenti Sana’da Husilere ait olduğu iddia edilen silah deposuna hava saldırısı düzenledi. Vatandaşlar tarafından çekilen amatör videoda ise bombalama anı ve yerlilerin yaşadığı panik, gözler önüne serildi.

Koalisyon güçleri dün akşam Sana'nın güneydoğusunda bulunan Nugum Tepesi ve el-Hafa Askeri Birliği'ni hedef aldı. Bombardımanda, silah deposunun infilak etmesinin ardından peş peşe şiddetli patlamalar meydana geldi. Sivil yerleşim yerlerine yakın olan patlamaların şiddeti, çevre köylerden de hissedildi. Patlama anı ve sonrasında yaşanan panik ise Yemenli bir vatandaş tarafından görüntülendi.

Çekilen videoda, vatandaşların askeri birliklerin bombalamasını evlerinde ve sokaklardan izlemeye çalışması görülüyor. Patlamaların şiddetlenmesi ile beraber ise vatandaşlar kaçışmaya başlıyor.

TARİHİ BAB EL-YEMEN TEHDİT ALTINDA

Öte yandan, patlamalarda ölen veya yaralananlar hakkında henüz bir bilgi verilmezken çevrede büyük çapta maddi hasar meydana geldi. Ayrıca, patlamaların meydana geldiği bölgenin 2500 yıl öncesinde kurulan ve "altmış dört minareli şehir" olarak da bilinen Bab el-Yemen'e çok yakın olduğu bildirildi. Tarihi bölgede, Osmanlı döneminden onlarca caminin olduğu biliniyor.

Geçtiğimiz günlerde UNESCO tarafından yapılan açıklamada ise tüm taraflar, Yemen’in tarihi mirasını korumaya çağrıldı. UNESCO hazırlanan raporlara göre başkent Sana'daki Bab el-Yemen yakınlarının 11 Mayıs 2015 gecesi bombalanması sonucu birçok tarihi alan zarar gördü. Sana Tarihi Kenti (Bab el-Yemen), 1986 yılında Dünya Miras Listesi’ne alınmıştı.

Yemen'de koalisyon güçlerinin öncülüğünü yaptığı Suudi Arabistan, 26 Mart'ta başlatılan 'Kararlılık Fırtınası' operasyonunun 21 Nisan'da sona erdiği açıklamış ve Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığını duyurmuştu. 17 Mayıs'ta sona eren 5 günlük ateşkesin ardından ise hava operasyonları tekrar başlamıştı.