Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), dün Yemen için acil toplandı. BM Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer, video-konferans ile katıldığı toplantıda, "Yemen’deki gelişmeler Suriye, Irak ve Libya'da yaşananlarla benzer. Ülke iç savaşın eşiğine geldi. BMGK, Yemen’de acil olarak bazı adımlar atmalı" dedi.

Konsey, Yemen'de Şii Husilerin ilerleyişini durduramayan Cumhurbaşkanı Abd al-Rab Mansur al-Hadi'nin uluslararası toplumdan yardım talebinde bulunması üzerine acil toplandı. Siyasi krizin bir türlü durulmadığı Yemen'de hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin geçen Ocak ayında istifa ettiği açıklanmıştı. Husiler, 6 Şubat tarihinde ülkenin meclisi feshetmiş, kamu binalarını ele geçirmişti. Türkiye de dahil ülkede çok sayıdaki ülke, büyükelçilik faaliyetlerini askıya almıştı.

Toplantıda, Yemen'de Şii Husilerin siyasi süreci tehlikeye atan eylemleri kınandı. Yemen'de BM'nin aracılık ettiği siyasi süreçten başka çözüm alternatifinin bulunmadığını dile getiren Cemal bin Ömer, çatışan iki tarafın da ülkede yönetimi tek başına idare edebilecek güçte olmadığını, çatışmaların yalnızca süreci uzatacağını ve bunun da çözüme bir katkısının olmayacağını vurguladı.

BMGK'nın toplantı sonrasında yaptığı başkanlık açıklamasında Yemen’deki taraflar uyarıldı. Konsey’in daha önce aldığı kararlara uyulmadığı takdirde daha ileri adımlar atılacağı bildirildi. Açıklamada, Yemen'in toprak bütünlüğü ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin meşruiyetine destek verildi. Konsey'in bildirisinde tüm taraflara çağrı yapılarak, Yemen'in birliği ve egemenliğine zarar verecek eylemlerden sakınılması istendi. Husilerin daha önce Konsey’in yaptığı açıklamayı dikkate almayarak ilerleyişlerini sürdürmesi kınandı ve gidişatın ülke istikrarına, güvenliğine tehdit oluşturduğunun altı çizildi. Bildiride ayrıca Husiler ve tüm taraflardan Körfez İşbirliği Teşkilatı'nın insiyatifine uyarak Konsey’in kararlarının hayata geçirilmesi talep edildi.