Suudi Arabistan Güvenlik Güçleri ülkedeki basın mensuplarını, Husilerden geri alınan Maareb kentine götürdü.

Suudi Arabistan’ın Şarura kentine götürülen gazeteciler, daha sonra koalisyon güçlerinden Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait bir helikopterle Yemen’in Maareb kentindeki Safer Askeri Üssü'ne ulaştırıldı. Husilere ve Salih taraftarlarına karşı savaşan Yemenli bir asker kameralara, "Yakında inşallah Sana’ya ulaşacağız." dedi. Diğer Yemenli askerler ise "Kanımız, ruhumuz sana feda ey Yemen" sloganları attı. Bir başka asker de "Maareb, Taiz ve Al-Jouf cephelerinde ordunun ve halk direniş güçlerinin kazandıkları zaferden dolayı Yemen halkını kutluyorum. Yakında inşallah Sana'ya ulaşacağız." açıklamasını yaptı.

Husilerden geri alınan Maareb kenti, koalisyon güçleri tarafından vurulan Salih taraftarı ve Husi güçlerine ait yanmış araçlar yol kenarlarında dikkat çekti. Yol boyunca yakıt tankerleri ve vatandaşların istasyonlarda, petrol ve gaz almak için sırada bekledikleri görüldü.

Maareb kenti Yemen’in en önemli petrol, gaz ve elektrik merkezi olma özelliğini taşıyor. Kenti kontrol altına alan Koalisyon Güçleri askeri araçlarlarla, şehrin her tarafında sıkı güvenlik önlemleri almış durumda.

Daha önce Yemen eski Cumhurbaşkanı tarafından kullanılan Maareb Başkanlık Sarayı'nın da Yemen meşru hükümetinin kontrolü altına alındığı belirtildi. Sarayın önünde ise Yemen askerleri akşam namazı kıldı.

Maareb Valisi Şeyh Sultan El-Arada valilik binasında gazetecilere bir açıklama yaptı. Mayınların savaştaki en büyük zorluklardan biri olduğuna dikkat çeken el-Arada, "Biz çalıştık. Ayrıca Koalisyon güçlerinden temin ettiğimiz cihaz ve uzmanlar bize bu konuda yardım ediyor. Bazı bölgeler temizlendi. Bazı küçük bölgelerde ise üç yüz, dört yüz mayın bulundu." dedi.

MAAREB’DE HAYAT NORMALE DÖNÜYOR

Savaş Yemen’de devam ederken Husiler ve Salih taraftarlarının kontrolünden geri alınan Maareb kentinde, hayatın yavaş yavaş normale dönmesi dikkat çekiyor.

Sokakta açıklama yapan Yemenli bir vatandaş Muhammed Al-Ubeyd, "Biz Maareb evlatları, Maareb’i istenmeyen saldırganlardan temizlemek için çıktık. Onlar bizi buna zorladı. Onlar bize saldırınca, genel çıkarları ve insanların yasaklarını ihlal edince, biz bu saldırganları uzaklaştırmak için cihada çıktık." dedi.

Gıda satıcısı Nasır Muhammed Hüseyin ise ticari durumun hali hazırda güzel olduğunu, aşamalı olarak hareketlendiğini, her günün diğerinden daha iyi olduğunu belirtti.

Seyyar satıcılar ekmek arası satışı yaparken, işyerleri ise müşterilerini karşılıyor. Bazı vatandaşlar da sokakta para bozduruyor.