Yemen’de Husiler güney bölgelerine doğru ilerleyişlerini sürdürürken protestolar da büyüyerek devam ediyor. Dün ülkenin üçüncü büyük şehri Taiz de Husilerin kontrolüne geçti. Binlerce vatandaş ise Husilerin ilerleyişini protesto etti.

Başkent Sana ile güneydeki Aden arasında bulunan ülkenin üçüncü büyük şehri Taiz’e giren Husiler havaalanını da kontrol altına aldı.

Olayları protesto etmek için sokaklara dökülen Taizlileri, Husiler havaya ateş açarak dağıttı.

Ev hapsinde tutulduğu başkentten geçen ay Aden’e kaçan Hadi, önceki gün canlı yayında ilk kez Yemenlilere seslendi.

Husilerin ‘darbe’ yaparak yönetime el koyduğunu söyleyen Hadi, Birleşmiş Milletler’i ülkesinde gittikçe kötüleşen duruma müdahalede bulunmaya çağırdı.

Hadi konuşmasında Husi lideri Abdülmelik el-Husi’yi, ülkedeki istikrar ve güvenliği bozmakla suçladı.

BM Güvenlik Konseyi de dün Yemen’i görüşmek üzere acil gündemle toplandı. BM, Husilerin siyasi süreci tehlikeye atan eylemlerini kınadı ve konsey kararlarına uyulmaması durumunda gerekli adımların atılacağını belirti.

BM Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer de Yemen’den telefonla katıldığı toplantıda, ülkedeki gelişmelerin Libya, Suriye ve Irak'ta yaşananlarla benzer olduğunu kaydederek "Ülke iç savaşın eşiğine geldi." dedi.

ABD'de 100’ü asker olmak üzere ülkede bulunan son personelini de tahliye ettiğini duyurdu. El Kaide’ye yönelik insansız hava araçlarıyla gerçekleştirilen saldırıların Suudi Arabistan’daki üslerden gerçekleştirileceği bildirildi.

Husiler, Eylül ayında başkenti kontrolleri altına almış, Ocak ayında ise hükümeti istifaya zorlayıp Hadi’yi ev hapsine alarak yönetime el koymuştu.

Son olarak ise ülkedeki siyasi istikrarsızlıktan faydalanıp Yemen’deki etkisini artıran IŞİD de Cuma günü Sana’da Şiilerin yoğunlukla kullandığı camilere gerçekleştirdiği saldırılarda, 140’a yakın kişiyi öldürmüştü.