Tuğgeneral Ahmet Asiri, Yemen'deki yabancı ülke vatandaşlarının tahliyelerinin, Suudi Arabistan önderliğindeki Koalisyon güçleri ile koordineli bir şekilde yapıldığını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde birçok ülkenin Koalisyon güçleri ile irtibat kurarak vatandaşlarını Yemen'den intizamlı bir şekilde tahliye ettiğine dikkat çeken Asiri, "Tahliye işlemleri Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yapılıyordu. Ancak şimdi yabancıların tahliye işlemlerini hızlandırmak ve insani yardımlar için bir komite oluşturuldu, bu komiteye 00966114736140 veya 00966114789000 (dahili 7532) numaralı telefon arayarak ulaşılabilir." dedi.

Operasyonların başladığı ilk günden bu yana kara, deniz ve hava yolları aracılığıyla Rusya, Hindistan, Endonezya ve Pakistan'ın Yemen'de bulunan vatandaşlarını tahliye ettiğini ve etmeye devam ettiğini belirten Asiri, yarın ve ertesi gün Çin, Cibuti, Mısır, Sudan vatandaşları ile Kızılhaç ve UNICEF çalışanlarının tahliye edileceğini kaydetti.

Asiri Almanya, Pakistan (ikinci kez), Kanada, Ürdün, Irak vatandaşları ile Birleşmiş Milletler çalışanlarının tahliye işlemleri için Koalisyon güçleri ile irtibat kuruduğunu ve tahliye işlemleri için çalışmaların başlatıldığına dikkat çekti.

"TAHLİYE İŞLEMLERİNİ HUSİLER GECİKTİRİYOR"

Tahliye işlemleri için belirlen zaman dilimine riayet edilmesini isteyen Sözcü Asiri, "Bu işlemler Koalisyon güçlerinin görevlerindendir. Ancak tahliye işlemlerini Husiler zorlaştırıyor. Çünkü havaalanlarının kontrolü onların elinde." dedi.

Aden'de Husilere karşı savaşan guruplara lojistik desteğin devam edeceğini söyleyen Tuğgeneral, Husilerin çok büyük sayıda silah ve askeri mühimmata sahip olduğuna dikkat çekti. Asiri, Husilere ait birçok silah ve mühimmat depolarının da dün yapılan operasyonlarda imha edildiğini söyledi.

Dün Suudi Arabistan-Yemen sınırında çatışmaların yaşandığını ve bu çatışmalar sonucunda iki Suudi askerinin vefat ettiğini belirten Asiri, sınırdaki hareketliliğin devam ettiğini ekledi.

Kızılhaç çalışmalarının hiçbir şekilde engellenmediği, yardımların ulaştırılması işlemlerinin yarın devam edeceğine dikkat çeken Asiri, Kızılhaç'ın 24 saatlik ateşkes çağrısıyla ilgili soruya ise buna siyasilerin karar vereceğini ve böyle bir talimatın gelmesi durumunda göz önünde bulundurulacağını belirtti.

Aden'de çok az bir bölge haricinde kontrolün yerel milis güçlerinin elinde olduğunu belirten Asiri, bu milislere lojistik destek sağlanarak Aden'de kontrolü ele alacaklarını söyledi.