Suudi Arabistan öncülüğünde başlayan ve 10 Arap ülkesinin destek verdiği hava operasyonundan sonra Riyad'da faaliyetlerine devam eden Yemen Dışişleri Bakanı Yasin Riyad, “Eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, Yemen'e tekrar hükmetmek için Husileri 'Truva atı' gibi kullanıyor.” dedi.

Dışişleri Bakanı Riyad Yasin, Yemen'in Riyad Büyükelçiliği'nde Cihan Haber Ajansı'nın sorularını cevapladı. Husileri küçük ve basit bir gurup olarak niteleyen Yasin, İran'ın Yemen'i ele geçirmek ve böylece bölgedeki siyasi coğrafyayı tümüyle değiştirmek istediğini söyledi.

İRAN'IN RÜYASI BAB'ÜL MANDEP BOĞAZINI ELE GEÇİRMEK

Dışişleri Bakanı, İran'ın Yemen'i Husileri kullanarak ele geçirmek istediğini iddia ederek şöyle konuştu: "İran, Yemen'e girmekle Suudi Arabistan ve tüm Körfez ülkelerinin dibinde olmuş olacak. Bütün bölgenin güvenliğini tehdit etmekle birlikte, İran'ın rüyalarını süsleyen dünyanın en önemli geçitlerinden biri olan Bab'ül Mandep Boğazı'nı ele geçirmiş olacak. İran bu sayede Türkiye'ye, Mısır'a ve Süveyş Kanalı üzerinden tüm Ortadoğu ülkelerinin ticaretini kontrol altına almış olacak."

Husilerin Yemen nüfusundaki oranının yüzde birden daha az olduğuna dikkat çeken Yasin, "İran'ın desteği çok önceden başladı. Hükümetimiz döneminde çok defa askeri mühimmat yüklü İran gemileri yakalandı. Yemen'in içinde çok sayıda İranlı casus tutuklandı. Bunların bir kısmı yargılandı; ancak son dönemde Sanaa'yı ele geçirdikten sonra bunlar bırakılarak, İran'a geri dönmeleri sağlandı." ifadelerini kullandı.

Müdahalenin tam zamanında ve yerinde yapıldığına dikkat çeken Yemenli Bakan, "Bu karar isabetli ve hikmetli bir karardı. Biz bu kararı müdahale olarak görmüyoruz, aksine bizim ve onlar için bir kurtarma operasyonudur." dedi. Yasin, operasyon kararının geç kalması durumunda ise durumun şimdikinden daha vahim olacağını ifade etti.

"TÜRKİYE'NİN TUTUMU MÜKEMMEL"

'Türkiye Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan operasyona açık destek verdi. Bu desteği nasıl karşılıyorsunuz? Türkiye'den beklentiniz nedir?' sorusuna Yasin, "Öncelikle Türkiye'nin tutumunu büyük saygı ve takdirle karşılıyoruz. Türkiye'nin tutumu mükemmel." diye konuştu.

Türkiye'nin Yemen'de eğitim, sağlık gibi kalkınma alanında projelerinin olduğuna dikkat çeken Yemenli Bakan, Yemen'in yeniden imarı ve kalkınması için aramızda bir sürü plan ve programlarımız var. Önümüzdeki aşamada Yemen'in tekrardan inşası ve imarı için Türkiye'ye güvendiklerini sözlerine ekledi.

"Sizin aracılığınızla Türk hükümetinden bir talebimiz var." diyen Yasin, problem çözülene kadar Türk hava limanlarına gelen, Türkiye'de ikamet eden ve Türkiye'yi ziyarete gelip dönemeyen Yemenli vatandaşlara olumlu bir şekilde bakmalarını, Türkiye'de kalmaları konusunda ellerinden gelen desteği vermelerini istediklerini söyledi.

"YEMEN'DE MEZHEP ÇATIŞMASI YAŞANMAZ"

'Yemen'de savaş bitikten sonra mezhepsel savaşlar yaşanır mı?' sorusuna Yemenli Bakan şöyle cevap verdi: "Yemen'de mezhep çatışması yaşanmaz. Yemen'de binlerce yıldır herhangi bir mezhepsel savaş yaşanmadı. Bu söylentilerin Husiler ve İran tarafında ortaya atılıyor."

Yasin Riyad, 'Yemen'in bir Suriye veya Irak olur mu?' sorusuna, "Kararlılık Fırtınası operasyonu bizim Suriye ve diğer ülkeler gibi olmayacağımızın güvencesidir." cevabını verdi.