Suudi Arabistan önderliğinde Yemen'de Husilere karşı başlatılan 'Kararlılık Fırtınası' operasyonlarının durdurulmasının ardından devrik lider Ali Abdullah Salih, "Barış görüşmelerine başlayabiliriz." dedi.

Koalisyon Güçleri Sözcüsü Tuğgeneral Ahmet Asiri, dün akşam saatlerinde Riyad’da yaptığı basın toplantısında, Yemen'de Husilere karşı yapılan operasyonların hedefine ulaştığını ve operasyonların Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin talebi üzerine durdurulduğunu açıklamıştı. Bugün ise Yemen ordusunun büyük bir kısmını kontrolü altında tutan ve Husilerle beraber hareket eden eski Devlet Başkanı Salih, Riyad’ın havadan gerçekleştirdiği ‘Kararlılık Fırtınası’ operasyonunu durdurması üzerine barış görüşmelerine başlayabileceklerini belirterek "Bu siyasi kriz ortamından ancak tüm taraflarla görüşülerek çıkılabilir." ifadesini kullandı.

Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Körfez İşbirliği Konseyi girişimi ve Yemen Ulusal Diyalog Konferansı, ülkede hızlı bir şekilde siyasi bir çalışmanın başlatılması kararı almışlardı. Kararda, Husi Ensarullah hareketinin ilerleyişi ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı gruplara silah desteğinin engellenmesi yer alıyordu. Köşeye sıkıştığı belirtilen Ali Abdullah Salih’in, "Barış görüşmelerine başlayalım" teklifinin zaman kazanmaya yönelik olduğu ileri sürülüyor. Bu açıklamalar devam ederken Yemen'deki iç çatışmaların da devam ettiği aktarıldı. Ayrıca Koalisyon Güçleri Sözcüsü Tuğgeneral Asiri de her ihtimale karşı gerektiğinde 'Umuda Dönüş' adı altında operasyonların devam edeceği sinyalini de verdi.

Öte yandan Yemen’deki siyasi krizin sebebi olarak gösterilen Tahran yönetiminin Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, operasyonların durdurulmasından sonra Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Yemenliler arasındaki görüşmelere başlanmalı ve geniş kapsamlı bir hükümet kurulmalıdır. Yardıma hazırız" ifadelerine yer vermişti.

Yaklaşık bir ay süren Suudi Arabistan öncülüğünde devlet kurumlarını ele geçiren Husi milislerine yönelik başlatılan operasyonlarda, 600'e yakın kişi hayatını kaybetmiş, 2000’in üzerinde de yaralı olduğu belirtilmişti. Ayrıca çatışmalar nedeniyle 100 binin üzerinde Yemenli de evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.