Suudi Arabistan'ın, Yemen'e koalisyon güçlerinin hava operasyonlarını 5 günlük durdurma kararını açıklamasına rağmen Husilerin ülkede Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi taraftarlarıyla çatışmaları devam ediyor.

Hava operasyonlarının durdurulmasından hemen sonra Husilerin el-Dale şehrinde sivil halkın bulunduğu bir mahalleye ateş açtığı bildirildi. Yemen’in bazı bölgelerinde kabileler ile Husiler arasında çatışmalar devam ediyor. Taiz kentinde ise Husiler ile Cumhurbaşkanı Hadi'ye yakın askeri birlikler arasında çatışma yaşandı.

Öte yandan ABD, İran'ın Yemen'e gönderdiği insani yardım taşıyan ‘İran Şahid’ isimli gemiyi yakından takip ettiklerini söyledi. ABD Savunma Bakanlığı ise İran gemisinin Yemen’den önce Cibuti’de Birleşmiş Milletler'e bağlı lojistik merkezine gitmesi gerektiğini konusunda uyarıda bulundu.

YEMEN'DE 20 MİLYON İNSAN AÇ

Toplam 48 gün önce hava operasyonlarının başladığı Yemen'de, hayat durma noktasına geldi. Elektrik ve suyun verilemediği ülkede, petrol ise ancak karaborsadan temin edilebiliyor. Ayrıca, insani yardımların petrol sıkıntısından dolayı ihtiyaç sahiplerine ulaştırılamadığı ifade ediliyor.

Un ihtiyacını dışarıdan karşılayan Yemen'de, fırınlar kapılarına kilit vurdu. Operasyonların başlamasıyla un stoku yapan aileler, ekmeklerini kendi evlerinde yaparken diğer vatandaşlar da pirinç ve makarnayla ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

Aden'de ise su bulamayan halk deniz suyunu kendi imkanları ile arıtarak içiyor. Acil yardım bekleyen Yemen'de, Birleşmiş Milletler'in (BM) son açıklamasına göre 20 milyon insan ise açlık sınırında yaşıyor.

Öte yandan Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Yemen'e 1 milyar riyal (265 milyon dolar) yardım yapılacağını duyurdu.

3 MİLYON ENGELLİ ZOR DURUMDA

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden yapılan açıklamada, yakıt sıkıntısından dolayı toplu ulaşım veya şahsi araçların kullanılamadığı Yemen'de, yaklaşık 3 milyon engellinin güvenli bölgelere gidemediği belirtiliyor.

Çatışmaların şiddetlendiği bölgelerden kaçmaya çalışan siviller ise Husi güçleri tarafından engelleniyor. Yemen'in güneyinde bulunan Aden şehrindeki şiddetli çatışmalardan botlarla kaçmaya çalışan 40 sivil, Husiler tarafından havan topuyla yapılan saldırıda öldürülmüştü.

SAVAŞIN BİLANÇOSU: 800'E YAKIN ÖLÜ, 2000 CİVARI YARALI

Birleşmiş Milletler, Yemen'de 26 Nisan-3 Mayıs tarihleri arasında 646 sivilin öldüğünü, bin 300'den fazla kişinin de yaralandığını açıklamıştı. Ayrıca, Koalisyon Güçleri Sözcüsü Tuğgenaral Ahmet Asiri, 26 Mart’ta başlayan ‘Karalılık Fırtınası’ operasyonunun 21 Nisan günü sona erdiğini ve operasyonun ikinci safhası olan 'Umudun Yeniden Tesisi' operasyonuna başlandığını belirtmişti.

Amerika Dışişleri bakanı John Kerry ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr Cuma günü Paris’te yaptıkları ortak basın açıklamasında, 12 Mayıs’ta 5 günlük ateşkesin başlayacağını aktarmıştı.

Önceki gün, Sana’da Husi militanlarına ait olduğu iddia edilen silah deposuna bombalı saldırı düzenlenmiş, silah deposunun patlaması sonucu toplam 90 kişi ölmüş, 300 kişi de yaralanmıştı. Bombalamanın, hava harekâtının başladığı 26 Mart'tan bu yana gerçekleştirilen sonucu en ağır bilançoya sahip hava operasyonu olduğu açıklanmıştı.

Öte yandan, hava operasyonları başladığından bu yana toplam 800'e yakın ölü, 2000 civarında yaralı olduğu kaydedildi.