Yemen'de yönetimi devralan Husiler, 551 üyeli parlamentonun lağvedildiğini ve yerine geçici ulusal konseyin kurulacağını açıkladı.

Yemen televizyonundan Husi milis sözcüsünün yaptığı açıklamada, ülkede 2 yıllık bir geçiş dönemi olacağı ve bu süre zarfında yeni oluşturulacak başkanlık konseyinin görev yapacağı duyuruldu. Toplam 5 kişilik başkanlık konseyinin 2 yıllık geçiş döneminde geçici bir hükümet kuracağı kaydedildi.

Husi milis sözcüsü tarafından yapılan açıklamada ayrıca, gerçek anayasa hükümlerinin muhafaza edileceği belirtildi. Tüm hak ve özgürlüklerin devletin garantisi altında olduğu ve bunların korunmasına kararlı olduğu ifade edildi.

Öte yandan, ülkede Eylül ayından itibaren başkent Sana Husilerin kontrolü altındaydı. Silahlı Husi milislerinin Aralık ayında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı basmasından bir süre sonra Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi istifa etmişti.

Fransa, başkent Sana'daki siyasi karışıklıklar nedeniyle meydana gelen olayların "güvenlik riskleri” taşıdığı gerekçesiyle bir süreliğine elçiliğini kapattığını duyurmuştu. ABD de güvenlik gerekçesiyle Yemen'deki elçiliğinde işlemleri kısa süreliğine durdurduğunu açıklamıştı.