Yemen’de son iki haftadır devam eden çatışmalar sonunda 519 kişinin öldüğü ve bin 700 insanın da yaralandığı açıklandı.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamaya göre son iki haftada 500’den fazla insanın öldüğü dile getirildi.

BM İnsani Yardım Çalışmalarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valeri Amos, ülkede gerilimin giderek yükseldiğini belirterek, siviller açısında durumun 'son derece kaygı verici' olduğuna dikkat çekti. Yemen’de savaşan silahlı gruplara sivillerin korunması çağrısında bulunan Valerie Amos, "Çarpışan gruplar hastaneler, okullar, mülteci kampları gibi sivillerin kalabalık şekilde bulunduğu bölgeleri hedef almamalı." dedi. Binlerce Yemenli’nin çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığına dikkat çeken Amos, bazılarının da çok tehlikeli bir şekilde Somali’ye gidebilmek için deniz yolu ile ülkelerinden ayrıldığını kaydetti.

SON BİR HAFTADA 62 ÇOCUK ÖLDÜRÜLDÜ

Yemen’de Şii Husilerin ilerleyişini devam ettirmesi üzerine 26 Mart’ta Suudi Arabistan askeri operasyona başlamıştı. Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan koalisyon güçleri Yemen’e hava operasyonu düzenleyerek Husilerin ilerleyişini durdurmaya çalışıyor. Ancak hava operasyonlarında sivillerin de hedef alındığı yolunda eleştiriler bulunuyor.

UNICEF son bir hafta içinde yaşanan çatışmalarda 62 çocuğun öldüğünü ve 30’unun da yaralandığını duyurdu. UNICEF ayrıca ölen çocukların bazılarının asker çocuklar olduğunu da dile getirdi.

BM, Yemen Kızılayı’nın yardıma muhtaç insanlara temiz su, gıda, sağlık malzemeleri ile battaniye dağıttığını bildirdi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, hafta içinde yaptığı açıklamada, tarafları uluslararası insan haklarına saygılı olmaya çağırmıştı.

BM, yoksulluğun yanı sıra kaos yaşayan Yemen’de Husilerin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı bombalaması üzerine ülkesini terkeden Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi’yi destekliyor. Husiler, Cumhurbaşkanı Hadi’ye karşı ayaklanma başlatmış ve Şubat ayında başkent Sana'da iktidarı ele geçirmişti. Geçtiğimiz hafta da Husiler cumhurbaşkanlığı sarayını ele geçirmişti.